Kubičko: Babišovy řeči o politickém procesu jsou absurdní, kauza měla být dávno vyřešená

Expremiér Andrej Babiš (ANO) dorazil k soudu kvůli kauze Čapí hnízdo. (12.9.2022)

360° (912)

Slova expremiéra Andreje Babiše o tom, že je proti němu veden politický proces kvůli kauze Čapí hnízdo, jsou absurdní. To v pořadu 360° řekl komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Společně s Martinem Schmarczem z webu Info.cz se pak shodli na tom, že protesty jeho odpůrců před soudem jsou nevkusné a i Babiš má mít právo na důstojnost.

Soud s Babišem kvůli Čapímu hnízdu začal v pondělí. Novinářům pak na dotaz redaktorky České televize tvrdil, že nikdy nepoužil výraz jako „politický proces“. „Já jsem řekl, že trestní stíhání bylo politické. Ne, že soud je politický. Věřím v nezávislost české justice,“ pronesl u tribunálu expremiér a novinářku označil za manipulátorku.

Jen pár dní předtím však skutečně o svém soudu hovořil jako o „politickém procesu“, a to přímo na půdě Poslanecké sněmovny. Taková slova jsou každopádně podle Kubička mimo mísu. „Jestli o něm Andrej Babiš mluví, tak je to absurdní. Jestli o nějaké politice mluvíme, tak spíš naopak. Řekl bych, že justice nedobře fungovala, když měla stíhat politickou personu a premiéra,“ zmínil Kubičko. Celá kauza prý měla být vyšetřena už dávno.

Podobně hovořil i komentátor Info.cz Schmarcz. Podle něj je klidně možné, že kdyby Babiš v loňských sněmovních volbách uspěl, tak by k soudu dojít nemuselo. Schmarcz zároveň dodal, že za posledních „10 let to vypadalo, že zákony pro někoho neplatí“.

Oba komentátoři se věnovali i protestu, který před budovou soudu vznikl. Organizoval jej spolek Milion chvilek pro demokracii, přičemž před úřad přivezl pojízdnou celu s různými upomínkovými předměty, které byly s Babišem spjaté. Do cely se navíc nechal zavřít muž ve vězeňském mundůru a s Babišovou maskou na obličeji.

Nevkusný protest Milionu chvilek

„Dovedl bych si představit, že by spolek Milion chvilek protestoval, kdyby kauza nebyla vyšetřována. Ale ve chvíli, kdy je u soudu, tak toto může být vykládáno jako nátlak na justici,“ řekl Schmarcz. Akce mu tak rozhodně nebyla po gustu. „Je to nevkusné proti obviněnému. Když jde někdo k soudu, tak bychom měli ctít jeho důstojnost. Takto měli demonstrovat před dvěma roky, když se ta kauza táhla,“ dodal komentátor.

Kubičko zmínil, že by sílu onoho protestu rozhodně nepřeceňoval. „Ale rozhodně souhlasím s tím, že je to nevkusné a nemělo by se to dít. Je to o něco méně škodné než šibenice,“ reagoval komentátor Českého rozhlasu s odkazem na nedávné protivládní demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, kam lidé přinesli právě šibenice.

„Žádný trestný čin jsem nespáchal,“ hájil se Babiš

Babiš u soudu prohlásil, že obžaloba je nepravdivá, nereálná a nepodložená důkazy. „Žádný trestný čin jsem nespáchal, zásadně to odmítám. V té obžalobě je všechno špatně, pane předsedo, dokonce ani číslo popisné nesedí,“ zdůraznil směrem k soudci. „Věřím, že soud rozhodne ne pod tlakem, ale spravedlivě,“ poznamenal s tím, že právo na spravedlivý proces mu stejně jako ostatním zaručuje česká Ústava.

Obžaloba tvrdí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert.

„Výslovně vylučuji, že bych znal podmínky vyhlášené dotační výzvy a že bych věděl něco o problematice malého a středního podniku. O dotaci jsem se dověděl od paní Nagyové na sklonku 2007, a to velmi povrchně,“ řekl. Právě tehdejší místopředsedkyně firmy Čapí hnízdo a Babišova bývalá poradkyně Jana Nagyová usedla s předsedou opozičního hnutí ANO na lavici obžalovaných.

Babiš dále uvedl, že zatímco dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch je nezávislý, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman – který se zasadil o pokračování stíhání – nezávislý nebyl. Politizaci případu vidí i v tom, že byl obviněn tři týdny před volbami. „Jednání policie bylo zcela účelové, aby mohli spříznění novináři křičet,“ poznamenal. Kauza podle něj ovlivnila minimálně dvoje parlamentní volby.

Tagy:
protest Andrej Babiš Milion chvilek pro demokracii Městský soud v Praze Český rozhlas maska soud ANO 2011 Čapí hnízdo Radko Kubičko 360° Martin Schmarcz Poslanecká sněmovna ČR