Evropu zasypal oranžový sníh, padal i v Česku. Zbarvil ho písek ze Sahary

Nad Střední Evropu dorazil saharský písek, díky kterému se obloha zbarvuje do oranžova a čerstvě napadaný sníh má jeho vlivem teplé barevné tóny. První fotografie apokalyptického nebe už ráno dorazily například ze švýcarských Alp. Přes den se ale sociální sítě zaplnily fotografiemi netradiční podívané i z Česka. Kde všude napadl oranžový sníh?

Přes Středozemní moře dorazil nad střední Evropu saharský písek, který dává sněhu oranžový nádech. Taky u vás pozorujete...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, February 7, 2021

„Ke všem zajímavostem současných dnů patří i transport jemného saharského písku vzdušnou cestou do Střední Evropy. Z alpského regionu přicházejí fotky žlutého nebe (aerosol složený z částic písku a oblačných kapiček) a do žluta nebo červena tónované barvy sněhu. Podle proudění a srážek se jev ukazuje i v Česku,“ sdělil CNN Prima NEWS letecký meteorolog Petr Dvořák.

V průběhu dne se na Facebooku začaly objevovat fotografie teple zbarveného sněhu z Česka. Několika lidem se ho podařilo vyfotit například v Plzni, u Mariánských Lázní, ve městě Habartov v Karlových Varech nebo třeba v Javorníku u Jeseníku.

Posted by Honza Maňhal on Sunday, February 7, 2021

Posted by Jana Bartošová on Sunday, February 7, 2021

Jemný písek z největší pouště světa se výjimečně v Česku objevuje. Někdy zabarví déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem připomínajícím pyl na cestách či autech. Také obloha, zejména při východu a západu slunce, může mít pozoruhodný barevný nádech.

Posted by Milan Rada on Sunday, February 7, 2021

Posted by Michal Zajonc on Sunday, February 7, 2021

Oranžový sníh se podle některých zahraničních meteorologických serverů objevil také v Alpách, v dalších státech Střední Evropy i na severním Balkáně. Tím, jak vítr nadále tlačí saharský písek směrem na sever a na východ, by se v neděli mohl objevit také v Beneluxu, Německu nebo Maďarsku.

Tagy: