Orbán se chlubil v Moskvě: Maďarsko se stává poslední zemí, která mluví s Ruskem i Ukrajinou

Maďarsko se stává poslední evropskou zemí, která dokáže mluvit s Ruskem i Ukrajinou, řekl v pátek maďarský premiér Viktor Orbán před jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Chce tohoto postavení Maďarska využít. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg oznámil, že Orbán v Moskvě nereprezentuje NATO.

„Maďarsko se pomalu stane poslední evropskou zemí, která dokáže mluvit s každým,“ řekl Orbán podle agentury RIA Novosti. Dříve šéf maďarské vlády svoji nynější cestu do Moskvy označil za pokračování „mírové mise“, kterou zahájil tento týden během návštěvy v Kyjevě.

ČTĚTE TAKÉ: Putin: Trumpův plán na ukončení války bereme vážně. Mluvil i o spojenectví s Tálibánem

Orbánova vláda navzdory ruské invazi na Ukrajinu, která trvá třetím rokem, udržuje s Moskvou dobré vztahy. Odmítá Kyjevu poskytovat vojenskou pomoc a kritizuje sankce, které Evropská unie proti Moskvě zavedla.

Putin na začátku schůzky s Orbánem řekl, že je připraven vyslechnout si postoje maďarského premiéra k Ukrajině a seznámit se se stanovisky dalších evropských partnerů.

Nemá mandát EU ani NATO

Maďarsko v tomto pololetí předsedá Evropské unii. Její činitelé zdůrazňují, že současná Orbánova návštěva v Moskvě je bilaterální a od sedmadvacítky nemá mandát k jednání se šéfem Kremlu.

Orbán v Moskvě na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nereprezentuje ani NATO. Prohlásil to generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg na páteční tiskové konferenci, která se konala u příležitosti summitu NATO příští týden ve Washingtonu. O cestě do Ruska informoval Orbán Severoatlantickou alianci předem, dodal Stoltenberg.

„Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje naše zájmy ani zájmy EU. Nemá ani žádný mandát vyjednávat naším jménem. Český postoj je jasný: Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny,“ napsal premiér Petr Fiala na sociální síti X.

„Orbán využívá pozice předsednictví EU k zasévání zmatků. EU je jednotná, jasně stojí za Ukrajinou a proti ruské agresi,“ okomentovala estonská premiérka Kaja Kallas na síti X.

Stoltenberg na tiskové konferenci zdůraznil, že Maďarsko v minulosti podpořilo veškerá prohlášení NATO odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Všichni spojenci si podle šéfa NATO uvědomují, kdo je agresor a že Rusko je za válku zodpovědné.

Hlavním tématem summitu ve Washingtonu, který se koná příští týden, bude právě situace na Ukrajině. Severoatlantická aliance podle Stoltenberga dělá vše proto, aby Ukrajinu připravila na budoucí členství v NATO. Šéf aliance očekává, že spojenci poskytnou Kyjevu další pomoc, zmínil zejména protivzdušnou obranu a munici.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Série explozí a rozbitý ruský konvoj. Podívejte se na záběry drtivého ukrajinského úderu

Tagy: