Orbánova „mírová mise“ pokračuje, setkal se s Trumpem. On to vyřeší, řekl o exprezidentovi

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán se po skončení summitu NATO ve Washingtonu setkal ve čtvrtek večer na Floridě s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Informují o tom agentury AFP a AP, podle níž to nejspíš prohloubí frustraci západních spojenců z podobných cest Orbána, který v posledních dnech zamířil také do Ruska a Číny.

Maďarský premiér o svých cestách mluví jako o mírové misi. Stejně na síti X označil i své setkání s Trumpem, po němž zveřejnil společnou fotografii, na níž mají oba politici vztyčený palec. „Diskutovali jsme o způsobech, jak dosáhnout míru. Dobrá zpráva dne: On to vyřeší!“ napsal Orbán o Trumpovi, kterého otevřeně podporuje v jeho snaze stát se znovu americkým prezidentem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Jak podotýká AFP, oba politiky spojuje vzájemný obdiv a opakovaně se setkávají. Orbán za Trumpem do jeho floridského sídla zamířil například letos v březnu, za což ho kritizoval americký prezident Joe Biden, který prohlásil, že šéf maďarské vlády chce nastolit diktaturu.

AFP rovněž uvedla, že na summitu NATO Orbán, který téměř nemluvil s tiskem, působil izolovaně. Byl prý terčem kritiky řady evropských lídrů, kteří odsoudili jeho cestu do Moskvy. Český prezident Petr Pavel zase poznamenal, že Maďarsko bylo jedinou zemí, která se na summitu nezavázala k další podpoře Ukrajiny, proti níž Rusko už téměř dva a půl roku vede válku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Tagy: