Ořechové skořápky nepatří do koše, ale do vašeho hrníčku

Nejen samotné ořechy, ale i skořápky z nich mají pozitivní účinky na organismus. A hodit se vám budou v tu pravou chvíli. Teď v podzimních plískanicích, kdy nás trápí kašel, je čerstvě po sběru ořechů a louskají se do vánočního cukroví. Budete tak mít po ruce přírodní a účinný prostředek.

Na čaj si nachytejte skořápky z deseti vlašských ořechů a med a citron na dochucení. Vlašské ořechy vyloupejte. Budete potřebovat skořápky z deseti ořechů.

Dejte je do rendlíku a zalijte půllitrem vody. Nechte je vařit zhruba půl hodiny.

Pak je sceďte a můžete popíjet. Čaj nádherně voní a chutná po medu. Tím si ho nakonec můžete i přisladit. Dochutit ho můžete i citronem. Nejlepší je ho dát do termosky a po doušcích popíjet po celý den.

Čaj si můžete připravit také pomalou cestou. Stejné množství skořápek dejte opět do půl litru vody a nechte v ní namočené zhruba 12 hodin. Pak dejte na plotnu a vařte asi 5 minut. Přeceďte a užívejte.

Co umí skořápky z ořechů

Skořápky z ořechů můžete využít pro jejich prospěšné účinky. Obsahují vitaminy skupiny A, B, C a E, také minerály, jako jsou zinek, jód, železo a draslík, kyseliny a rostlinné proteiny. Odvar ze skořápek vám potom pomůže na suchý i vlhký kašel a napomáhá s odhleňováním. Vhodné je pít ho co nejčastěji a pomoct by měl velmi rychle. Odvar se doporučuje i jako pomoc při cukrovce. Doporučují se 3 až 4 šálky denně jednou za 6 týdnů.

Stejně tak, pokud trpíte nedostatkem jódu, skořápky vám pomůžou. Obsahují ho totiž velké množství. Jód je potřeba pro správnou funkci štítné žlázy, dělohy a prostaty. Odvar si v tomto případě připravte silnější. Dva a půl hrnku skořápek zalijte dvěma hrnky vody a chvíli vařte. Užívejte třikrát denně před jídlem pod dobu dvou až tří týdnů.Odvar můžete používat na oplachování vlasů. Lehce je ztmaví, posiluje je a působí i proti jejich vypadávání.

Zdroje: pořad Receptář prima nápadů; cajovy.blog

Tagy:
zdraví čaj ořechy kašel ořechové skořápky léčivý čaj