Organizátor tragické cesty do Chorvatska měl být v autobuse smrti. Nejel kvůli pohřbu matky

V Chorvatsku při nehodě autobusu s polskými poutníky zemřelo 12 lidí

V Chorvatsku pokračuje vyšetřování tragické nehody autobusu

Za normálních okolností by seděl v polském autobuse, který v sobotu havaroval v Chorvatsku na dálnici ve směru na Záhřeb. Jaroslaw byl totiž organizátorem zájezdu, který skončil tragickou smrtí 12 lidí, musel ale na pohřeb vlastní matky, což mu možná zachránilo život. Zná tak detaily cesty, za jejíž hrůzný konec zřejmě může spánek jednoho z řidičů.

Dvanáct lidí zemřelo při nehodě polského autobusu, která se stala v neděli na dálnici A4 několik desítek kilometrů severně od Záhřebu. Dalších 32 cestujících utrpělo zranění, 19 z nich těžká, informoval chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš.

Polský autobus mířil do bosenské Medžugorie, světově proslulého poutního místa. Na palubě autokaru měl být i Jaroslaw, který poutní cestu organizoval, protože už devět let vede cestovní kancelář „U svatého bratra Josefa“.

Webu Fakt Jaroslaw řekl, že měl jet také, ovšem kvůli pohřbu matky nemohl. Poutníci se sešli v pátek kolem 15. hodiny u slavného kláštera Jasná Hora v Čenstochové. Po modlitbě se vydali směr Bosna a Hercegovina, kam měli dorazit zhruba o necelých 24 hodin později. Organizátor se měl připojit později a přicestovat letadlem.

Autobus jel přes Česko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Podle Jaroslawa byly přestávky naplánované na každé tři hodiny. Jeden řidič dovezl osádku na hranice s Českem, kde přistoupili další dva šoféři. Brzy ráno – v šest hodin – obdržel Jaroslaw zprávu o nehodě.

Majitel cestovní kanceláře poznamenal, že nikdy s dopravcem, který tentokrát nedovezl cestující do cíle, neměl žádný problém. „Nebylo co vytknout. Je to spolehlivá společnost.“ Už v sobotu její ředitel prohlásil, že nevěří nejčastěji zmiňované příčině nehody – tedy mikrospánku. Řekl, že je v šoku a jeho řidiči nejsou začátečníci.

„Je to pro mě velmi bolestivá záležitost. Zvlášť, když jsem právě pohřbil svou matku. Teď jsem se vrátil z pohřbu a jdu na policii. Je to pro mě opravdu těžké, ale boží cesty jsou nevyzpytatelné. Prosím o modlitby za účastníky pouti,“ vzkázal Jaroslaw.

Tagy: