Smrt za strženou vlajku. Fotbalové veselí ve Francii nepřežil mladý chlapec, srazil ho řidič

V jihofrancouzském městě Montpellier přišel ve středu večer o život čtrnáctiletý chlapec, když ho při oslavách výhry francouzského národního týmu nad Marokem v semifinále fotbalového mistrovství světa srazilo auto. Informovala o tom francouzská média v čele s deníkem Le Figaro. Podle nich řidič z místa ujel, policie po něm pátrá.

Francouzské úřady uvedly, že chlapec byl po silném nárazu auta převezen do nemocnice v kritickém stavu. Zraněním však následně podlehl. Vůz byl nalezen opuštěný poblíž místa incidentu.

Rozhlasová stanice RTL napsala, že podle videonahrávek zveřejněných na sociálních sítích skupina mladých lidí nejprve strhla z automobilu francouzskou vlajku. Řidič pak přidal plyn a jednoho z mladíků srazil.

Francie ve středu porazila na mistrovství světa ve fotbale v Kataru Maroko 2:0 a postoupila do finále, kde se střetne s Argentinou.

Na mnoha místech ve Francii došlo kvůli zápasu k násilnostem. Například v Paříži i zmiňovaném Montpellieru se do sebe na několika místech pustili francouzští a maročtí fanoušci. Vzduchem létaly světlice a policisté měli plné ruce práce. Ve městě Lyon musely bezpečnostní složky na lidi dokonce použít slzný plyn.

Na druhou stranu však mnozí fotbaloví fanoušci místo násilností přešli k radostným oslavám. Na hlavní pařížské třídě Champs-Elysées byly během večera tisíce lidí, které většinově oslavovaly vítězství reprezentantů země galského kohouta. U proslulého vítězného oblouku se de facto zastavila doprava.

Slavilo se i v jiných městech, například v Bordeaux, Nantes či Toulouse. Francie podle tamních médií zmobilizovala kvůli středečnímu večeru na 10 tisíc policistů.

Tagy:
policie Francie Lyon Maroko násilí Bordeaux petardy Mistrovství světa ve fotbale 2022 Mistrovství světa ve fotbale Montpellier Le Figaro světlice