Ostrá hádka o Dozimetr. Odstoupit jste měl vy, křičel Svoboda na Hřiba. Co peníze od Redlů?

Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda

Superdebata: Bitva o Prahu (921)

Primátor nese za vedení Prahy plnou odpovědnost, a proto měl Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli kauze Dozimetr odstoupit, řekl v předvolební debatě na CNN Prima NEWS lídr koalice Spolu pro Prahu Bohuslav Svoboda. Hřib naopak připomněl, že také koalice vedená v minulosti Svobodou měla své korupční kauzy a připomněl údajný sponzorský dar od rodiny Redlů, která je s kauzou Dozimetr spjatá.

„Kauza Dozimetr vypukla už před třemi měsíci. Myslím, že je naprosto zjevné, že Piráti v tom nejedou. Žádný Pirát nebyl zapleten do kauzy. Mě osobně ani policie nekontaktovala,“ bránil Hřib svojí pozici.

S tím však nesouhlasil Svoboda, podle kterého by měl Hřib odstoupit. „Primátor je primus inter pares (první mezi rovnými, pozn. red.), zodpovídá za svoje členy. Správně jste měl odstoupit vy a je mi úplně jedno, jestli jste za to zodpovědný, nebo ne,“ řekl bývalý primátor.

Hřib však připomněl, že také Svoboda měl podobné problémy v primátorském křesle. „Rád bych vám připomněl, že váš první náměstek byl trestně stíhaný. Rozdíl mezi námi dvěma je podstatný. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem Petra Hlubučka okamžitě odvolal, vy jste se svým náměstkem ještě osm měsíců spolupracoval,“ uvedl lídr Pirátů.

Svoboda se však ohradil slovy, že oproti Hřibovi ve stejné situaci konal. „Rozdíl je velmi významný. Já jsem celou ČSSD z radnice vyhodil. ČSSD s námi pak nebyla, vyhodil jsem je všechny. Vy jste vyhodil jednoho člověka. To je velmi významný rozdíl,“ sdělil Svoboda.

Hřib však poté naznačil spojitost Svobody s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v kauze Dozimetr. „Ještě vám připomenu, že za vaší vlády ODS přijala dar od rodiny Redlů, 500 tisíc korun. Ptám se, kdy ty peníze konečně vrátíte?“ ptal se primátor.

Zaútočil také na dvojku kandidátky Spolu Jiřího Pospíšila (TOP 09) s tím, že je rovněž zapojen do kauzy Dozimetr. „Já nejezdil na dovolenou s nikým, kdo je zapleten do kauzy, jako pan Pospíšil. Ne s Redlem. Jeho pravá ruka Jiří Fremr si notoval s trestně stíhanými, jak tu Prahu celou rozkradou,“ dodal primátor.

Poslechněte si záznam předvolební superdebaty s kandidáty na primátora:

Tagy: