Otce ubodal, nožem zranil i svou matku. U soudu dostal osm let za opilství

Soud potvrdil Polákovi odnětí svobody na 21 let (ilustrační foto).

Soud s mužem, který zabil otce a vážně zranil matku

Za usmrcení otce a vážné zranění matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku potrestal v úterý olomoucký krajský soud jednatřicetiletého muže z Ukrajiny osmi lety vězení. Uložil mu zároveň ochranné léčení v ústavní formě. Muž byl původně stíhán za vraždu a pokus o vraždu, na základě znaleckých posudků byl případ překvalifikován na opilství.

Své rodiče muž napadl nožem pod vlivem alkoholu a pervitinu a uvedl se tak do stavu nepříčetnosti. Svého jednání litoval a prohlásil před soudem vinu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

ČTĚTE TAKÉ: Tetě vytrhal zlaté zuby a pak ji zardousil. Pražský soud byl v případu vraha nekompromisní

Muži původně hrozilo za opilství tři až deset let vězení, žalobkyně žádala 8,5 let, obhájkyně pětiletý trest. Za vraždu a pokus o vraždu by mu původně hrozil trest 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. „Následek je natolik závažný a natolik strašný, že byť není důvod, že i na obžalovaného po uvědomění si celé situace vše dolehlo, je na místě v sazbě tří až deset let ukládat trest ve vyšší polovině trestní sazby,“ uvedl předseda senátu Eduard Ondrášek.

Obžalovaný muž v úterý u soudu prohlásil vinu. „Jsem vinný, ale neuvědomil jsem si, co dělám. Potrestejte mne, jak uznáte za vhodné, stejně s tím budu muset žít,“ uvedl muž. Podle jeho obhájkyně jde o velkou lidskou tragédii pro celou rodinu. „Obžalovaný opakovaně vyjadřoval svou lítost, jeho maminka i bratr jej opakovaně navštěvují ve věznici a jeho lítost přijali, snaží se věc zpracovat a naučit se s tím žít,“ uvedla obhájkyně. Poukázala i na to, že muž dosud nebyl trestán. „Nevěděl, co dělá, takového jsme ho neznali. Nebyl to on, kdo to dělal,“ uvedla u soudu jeho matka.

Tragédie se stala loni v březnu v bytovém domě v Tovačově. Incidentu podle kriminalistů předcházela hádka s otcem; neshody následně vyústily v agresivní útok s nožem v ruce. Otci zasadil do hrudi tři rány, šestapadesátiletý muž zemřel na místě. Vzápětí bodl také matku. Na její zranění přišli policisté až na služebně při výslechu, svá zranění se tehdy snažila před záchranáři i policisty skrýt. Skončila poté na traumatologii.

Agresivní muž se podle policie po útoku začal chovat podivně, nejprve vyběhl z domu a vyrazil přitom skleněné dveře a poté se na místo činu opět vrátil, tam ho zadrželi kriminalisté. Muž na rodiče zaútočil pod vlivem alkoholu a pervitinu, kvůli kterým se podle znalců přivedl do stavu patologické intoxikace organismu. Ta u něj následně vyvolala psychotickou poruchu, která se projevovala zásadním narušením kontaktu s realitou. Nemohl tak rozpoznat důsledky svého jednání.

Tagy: