Šermířské souboje či turnaj na koních. V Kutné Hoře se blíží zahájení letní sezóny

Přípravy 29. ročníku akce Královské stříbření Kutné Hory jsou v plném proudu. O víkendu 24. a 25. června se město a s ním všichni návštěvníci pomyslně přenesou o 620 let zpět, do slavné historie lucemburské éry při příjezdu českého a římského krále Václava IV. Akce symbolicky otevře hlavní turistickou sezónu.

Návštěvníci budou moci sledovat dvoudenní pouliční divadlo připravené pouze pro tuto příležitost podle dramaturgie Světlany Hrabánkové. Ta při přípravě scénáře každoročně vychází z historických pramenů a oživuje dávno zapomenuté příběhy, spory, ale i další zajímavé události z běžného života horníků nebo královského dvora.

ČTĚTE TAKÉ: Byty jako nedosažitelný luxus. Nadhodnocené jsou o 58 procent, běžná rodina nemá šanci

„Jsou některé programové body, bez kterých se akce neobejde, a to například vítací ceremoniál,“ uvedla Světlana Hrabánková. „Některé hrané scény se však rok od roku mění. Letos například v ději nelze opominout skutečnost, že král se v tomto roce navrací do Čech ze Zikmundova zajetí a plný energie chce v zemi nastolit řád a pořádek,“ vysvětlila.

„Naším cílem je obnovit akci tak, jak ji diváci znají. Proto je i v letošním roce připravena ve známém konceptu a se všemi stálými účinkujícími, kteří již ke Stříbření zkrátka patří,“ řekla Edita Dvorská, předsedkyně spolku Stříbrná Kutná Hora, který akci pořádá.

Na hlavním a doprovodném programu se pak podílí téměř 250 účinkujících a osm speciálně trénovaných koní. Někteří účinkující patří dlouhodobě ke špičce ve svém oboru a podílejí se na tvorbě známých filmových projektů. Dalšími vystupujícími jsou poloprofesionální skupiny historického šermu, taneční či hudební skupiny.

Na návštěvníky čeká řada novinek

„Šarvátky rytířů, tanec, hudba, velký turnaj na koních, sokolnictví, historické tržiště i rytířská ležení a středověká řemesla. To vše protíná osnovu scénáře inspirovaného návštěvou krále Václava IV. a jeho dvora a dokresluje atmosféru a zážitek z posledního červnového víkendu, kdy – jak s nadsázkou říkám – můžete cestovat v čase,“ uvedla Dvorská.

Organizátoři si pro návštěvníky připravili také řadu novinek. „Letos například mohou návštěvníci zakoupit vstupenky již nyní online. Oproti poslednímu ročníku jsme připravili také rodinné vstupné a zvýhodněné vstupné pro kutnohorské rodiny s dětmi,“ zmínila předsedkyně spolku.

„Otevíráme také možnost pro zhruba dvacet kutnohorských patriotů, dobrovolníků, kteří by chtěli Stříbření zažít v hornické perkytli (hornickém oblečení, pozn. red.) a podílet se tak na samotném programu. Ti se mohou registrovat prostřednictvím našeho nového webu nebo napsat na některý z uvedených kontaktů,“ dodala Dvorská.

Tagy: