Byty jako nedosažitelný luxus. Nadhodnocené jsou o 58 procent, běžná rodina nemá šanci

Muž s prázdnou peněženkou

Byty předražené o 58 procent

Vlastní bydlení se Čechům neustále vzdaluje. Česká národní banka uvádí, že byty jsou nadhodnocené o 58 procent. Běžná rodina prakticky nemá šanci získat vlastní nemovitost. Dostupnost bydlení v Česku patří ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi k nejhorším. Na vlastní byt potřebují lidé třináct průměrných ročních výdělků.

Kupující Daniela Nová si nedávno vybrala byt, na který si bude brát hypotéku. „Hledala jsem asi půl roku, pak mi zvedli nájem na nějakých 17 tisíc, tak hledání bylo intenzivnější,“ popisuje. Za 33 metrů čtverečních v novostavbě v Praze 9 zaplatí čtyři miliony šest set tisíc korun.

Jeden metr Danielu stojí zhruba 139 tisíc korun. Podle centrální banky jsou byty nadhodnocené o 58 procent, než by si Češi mohli se svými výdělky dovolit.

„Důvody se kombinují dva. Jeden je nárůst cen nemovitostí, který začal zpomalovat až v druhé polovině loňského roku, tím druhým, když to porovnáváme, je výše úrokových sazeb, které se v průběhu minulého roku zvyšovaly,“ popsal Libor Holub, ředitel sekce finanční stability ČNB.

Drahé úvěry si vybírají svou daň. Na hypotéku nedosáhne podle aktuálních pravidel devadesát procent domácností. Bytů je na trhu navíc málo a málo se jich staví.

„V Česku jsou byty předražené, ale zvlášť v exponovaných lokalitách Praha či Brno. Ceny odpovídají bohatším zemím, ale výdělky jsou nižší než v bohatších zemích,“ upozornil bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Češi spoří na nové bydlení nejdéle v Evropě. Na byt o rozloze 70 metrů čtverečních potřebují ekvivalent 13 průměrných hrubých ročních výdělků, skoro dvojnásobek toho co v Polsku.

Nedává to rozum

„V této chvíli je nadhodnocení cen patrné nejenom z pohledu dostupnosti bydlení, kdy si člověk kupuje byt pro svoji vlastní potřebu, ale i z investičního pohledu. Z investičního pohledu to vůbec nedává rozum,“ podotkl v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 sociolog Martin Lux.

„Podle mého názoru se tak vysoké předražení nemůže udržet dlouho, pokud to tedy není syceno nějakou spekulací,“ dodal Rusnok. Výraznějšího poklesu cen bytů se podle odborníků nedočkáme. Jedinou šancí, jak stáhnou rozdíl mezi cenami bytů a výdělky, je, že začnou růst reálné mzdy.

Tagy: