Otrava jídlem v Hradci. Strávníci se nakazili salmonelou, několik lidí skončilo v nemocnici

Desítky hostů jedné z asijských restaurací v centru Hradce Králové postihly střevní potíže. Několik lidí skončilo na hospitalizaci v nemocnici. Krajská hygienická stanice už potvrdila v 15 případech výskyt salmonelózy. Podnik okamžitě uzavřel provoz a omluvil se. Podle provozovatelky měli potíže všichni, kteří jedli arašídovou omáčku. Zdrojem nákazy by tak mohla být některá z ingrediencí.

V neděli odpoledne se klinika infekčních nemocí královéhradecké fakultní nemocnice zaplnila pacienty, které spojovaly podobné příznaky. Zvracení, zimnice, slabost a také místo, kde o víkendu jedli.

ČTĚTE TAKÉ: Doutnající tělo našel lesník. Z 12 let staré vraždy jsou obviněni majitel klubu a dva vyhazovači

„Více než dvě desítky pacientů se střevními problémy. Většina pacientů byla ihned po ošetření propuštěna do domácí péče, v nemocnici zůstávají hospitalizováni tři pacienti,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Jakub Sochor.

„Všichni pacienti udávali konzumaci pokrmů z jedné provozovny v centru Hradce Králové. Během neděle a pondělního dopoledne se počet těch postižených osob navýšil na 35, z toho v 15 případech už máme potvrzenou salmonelózu,“ sdělila za krajskou hygienickou stanici mluvčí Veronika Krejčí.

„V mém nejbližším okolí mám teď potvrzeny tři případy, kdy je provází žaludeční obtíže, to znamená zvracení, průjem, další věci, zimnice a teplota na střídačku, velká slabost. Nejhůř na tom teď asi byla babička, které bude 80 let. Teď je stabilizovaná, vše to dobře zvládá, i když to je nepříjemné,“ řekl štábu CNN Prima NEWS Matěj Horák, příbuzný několika poškozených.

Restaurace okamžitě po zjištění problému přerušila provoz a pro své zákazníky vydala prohlášení na sociální síti. Nešetří v něm omluvami a zvažuje úplný konec provozu.

„Hledám příčinu, a co jsem se dozvěděla od lidí, tak se to stalo všem, kdo měl jídlo s arašídovou omáčkou. Velmi mě to mrzí. Je to neakceptovatelné. Teď v této situaci nemůžu udělat nic jiného než restauraci zavřít a veřejně se všem omluvit,“ uvedla provozovatelka.

Mnozí zákazníci i přes problémy vyjadřují podniku podporu. Oficiálně příčina zatím není potvrzena. „První náznaky od lékařů i hygieny jsme slyšeli, že by to mohlo být zprostředkované přes nějaký další produkt. My spíš přejeme, aby tohle zvládli, překonali tak, abychom tam zase mohli začít chodit co nejdříve a aby mohli otevřít,“ dodal Horák.

Podle krajské hygienické stanice šetření dále probíhá. Odebírají se vzorky, stěry z povrchů a z náčiní. Poškozených je pravděpodobně mnohem více. Někteří totiž s problémy do nemocnice vůbec nešli.

Tagy: