Bratra jsem oživovala a všechno viděla. Svědci soudu popsali výbuch domu v Koryčanech

Kroměřížský okresní soud pokračoval v rozplétání případu výbuchu v Koryčanech. Na místo obžalovaného se postavil Hynek Š. který měl v září roku 2021 při opravě domu navrtat plynové potrubí. Následná exploze plynu zabila dva dobrovolné hasiče z místní jednotky, kteří k úniku plynu dorazili jako první. Muž čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti.

Výbuch plynu v Koryčanech už navždy změnil osudy několika lidí – rodinám pozůstalých, ale také obžalovanému Hynkovi Š. a jeho blízkým. „Já jsem bratra oživovala. Na místě, takže jsem všechno viděla,“ plakala u soudu pozůstalá.

Podle výpovědi svědků, se obžalovaný po navrtání potrubí snažil zmírnit následky. Volal plynařům, zavřel hlavní jistič i přívod plynu a odkláněl dopravu ze silnice u domu. „On má život zničený úplně stejně jako my. On to určitě bude vnímat až do konce života. Neudělal to schválně,“ doplnila pozůstalá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rok od tragického výbuchu v Koryčanech. Zemřeli dva hasiči, viník stále nedostal trest

„Pan obžalovaný zavinil ten výbuch. Je zásadní, že zasahující hasiči byli vysláni na místo, aniž by byli informováni o podstatě a rozsahu té havárie,“ upřesnil obhájce Jiří Hladík. U soudu například zaznělo při výpovědi jednoho z hasičů na místě výbuchu, že koryčanští hasiči neměli měřič koncentrace plynu v době příjezdu k domu, kde masivně unikal plyn.

U soudu svědčili i zasahující hasiči

Hasič, který při výbuchu utrpěl zlomeninu pánve a popáleniny obličeje a rukou uvedl, že na základě SMS hasiči před příjezdem k domu nevěděli, jestli uniká plyn uvnitř nebo venku. Neměli podle něj k dispozici ani přístroj na změření koncentrace plynu. Exploze ho zastihla v chodbě domu, kde byl předtím s jedním z hasičů, který při neštěstí zahynul. „Říkal, že je vypnutý hlavní jistič. Vstoupil jsem do domu, viděl jsem tam někde u stropu jističe, viděl jsem, že jsou všechny dole v jedné řadě, takže jsem si byl jistý, že jsou vypnuté,“ řekl hasič.

Že byla v SMS jen stručná informace o úniku plynu a místě události, potvrdili i další tři jeho kolegové, kteří v Koryčanech zasahovali. Jeden utrpěl popáleniny obličeje a měl problémy se středním uchem, další vyvázli bez vážnějších zranění. Výbuch tyto tři muže podle jejich svědectví zastihl vzápětí poté, co vystoupili z hasičského vozidla. Co explozi způsobilo, nevěděli. Shodli se však, že vysílačky a mobilní telefony nechali v autě.

U soudu svědčili i dva řemeslníci, kteří pracovali v sousedním domě. Poté, co jeden z nich ucítil únik plynu, se setkali se Šípkem, který jim tvrdil, že má vypnuté jističe. „Ventil hlavního uzávěru plynu byl zavřený, ale to nefungovalo,“ řekl svědek. Unikající plyn podle něj syčel. Tvrdí, že spolu s dalším řemeslníkem i Šípkem před příjezdem hasičů zastavovali dopravu, aby kolem domu nejezdila žádná auta. Svědčící hasiči však tvrdili, že si nikoho, kdo by řídil provoz, nevšimli. „Plynaři přijeli, až když ten barák nebyl,“ řekl řemeslník.

Hlavní líčení bude tady u kroměřížského Okresního soudu pokračovat 30. května výslechem dalších svědků. Je vidět, že svědky událost stále ještě zasahuje. Kromě svého svědectví u soudu je stále bolestivé o těchto vzpomínkách mluvit s novináři.

Tagy:
dům výbuch svědci soud řemeslo Koryčany Jiří Hladík