Střelba na Slovensku. Pachatel zabil čtyři koně, kobyla předčasně porodila mrtvé hříbě

Neznámý pachatel zastřelil na Slovensku čtyři koně.

Neznámý pachatel zastřelil na Slovensku čtyři koně

Neznámý pachatel zastřelil v obci Stará Bašta na Slovensku čtyři koně, dvě klisny byly březí. Podle všeho se jednalo o nešťastnou náhodu. Chovatel, který pochází z Česka, ale uvádí, že zvířata byla na soukromém a oploceném pozemku.

Jedno z březích zvířat bezprostředně po střelbě ještě žilo. Kulka z pušky sedmiletou kobylu zasáhla do břicha, ta předčasně porodila mrtvé hříbě. „Ze snímků bylo patrné, že střelec zasáhl i hříbě,“ uvedl chovatel koní.

Po tragickém porodu však zemřela i kobyla. Nepomohlo ani to, že ji majitelé převezli na veterinární kliniku do Košic. „Po desetihodinovém boji musela být utracena,“ dodal chovatel.

Chovatelé z Čech nakonec přišli o všechny čtyři koně Irského coba a Arabského plnokrevníka. Neštěstí se odehrálo v sobotu kolem 18. hodiny. Přibližně o půl hodiny později volal chovateli místní podnikatel a myslivec, který mu řekl, co se stalo. „Byla mi oznámená skutečnost, že došlo k nešťastné události a že byli postřeleni nějací koně,“ popsal chovatel.

Zastřelená zvířata ale zmizela. Než na místo dorazili policisté, někdo je ukradl. Podle chovatele chtěl střelec či několik střelců zlikvidovat cenné důkazy. V blátě jsou podle majitele stále patrné stopy po pneumatikách. „Všechny koně byly ukradené a odvezené z pozemku. Takže tu zůstaly jen krvavé stopy,“ doplnil.

Místní obyvatele vystrašilo i to, že střelec pálil směrem do vesnice. Stál pravděpodobně na kopci, vzdušnou čarou asi 600 metrů od oploceného pozemku. „Od lidí jsem se dozvěděl, že viděli, odkud se střílelo. Byl použit puškohled,“ dodal chovatel.

„Jsem pobouřena, hlavně z toho, že v obci se střílelo. Doufejme, že bude vyšetřeno, jak se to stalo. Nechci, aby se u nás cítili lidé v ohrožení,“ uvedla k nehodě starostka obce Ildikó Lászlóová.

Případ nyní vyšetřuje policie. Onen místní podnikatel a myslivec, který měl chovateli volat, prý nejdřív tvrdil, že u sebe měl na lovu známého a střílel on, protože ho koně napadli. U výslechu se ale měl nakonec přiznat, že zvířata zastřelil sám.

Tagy: