Pachatele z Klánovic policie zná, je to cizinec, píšou lidé. Odporné hoaxy, reagoval Rakušan

Do volebního štábu dorazil předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

V případě dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese se začíná objevovat mnoho dezinformací. Někteří uživatelé na sociálních sítích tvrdí, že policie pachatele zná a že jde o cizince. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná, napsal na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Proti dezinformacím se ohradila také policie s tím, že podobných příspěvků kolují na sítích desítky. Sledujte ve čtvrtek od 11:10 speciální vysílání Záhady Klánovického lesa na CNN Prima NEWS.

„Vražda je vždycky otřesný čin, vražda dítěte se ale naprosto vzpírá pochopení,“ napsal na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že událostí v Klánovicích je šokovaný a zneklidněný stejně jako veřejnost.

K TÉMATU: Policie ukončila pátrání v Klánovicích. Vrah uniká, stoprocentní bezpečnost prý nelze zaručit

Podle něj policie dělá maximum pro to, aby pachatele vypátrala. „Do té doby buďme prosím všichni ostražití. A to nejen vůči podezřelým lidem, ale i vůči rádoby senzačním informacím. Není pravda, že policie identitu pachatele zná a tají ji, jak se v posledních hodinách šíří hoaxem. Snaha zneužít takovou tragédii je prostě odporná,“ zdůraznil ministr vnitra. „Nevěřte nesmyslům. Policie je v kontaktu i s místními samosprávami a školami,“ upřesnil Rakušan pro CNN Prima NEWS.

Na sociálních sítích se totiž objevily informace nejen o tom, že policie pachatele zadržela, ale také že jde o cizince. Proti takovým dezinformacím se na sociální síti X ohradila policie. „Opravdu si někdo myslí, že policie zná totožnost pachatele a nevyužije tak účinnou zbraň, jako je medializace jeho podoby?“ napsala.

Podobné příspěvky nelze podle ní označit jinak než jako dezinformace. „Obdobných expertů, kteří disponují ‚zaručenými‘ informacemi od ‚ověřených‘, zpravidla anonymních zdrojů, můžeme nalézt desítky. Dnes se k věci opakovaně vyjádřila jak policie, tak Městské státní zastupitelství. Po pachateli policie pátrá a jeho totožnost je jí dosud neznámá. Pokud kdokoliv disponuje relevantními informacemi, policie je jistě uvítá,“ sdělili policisté.

Policisté nalezli v Klánovickém lese dva mrtvé, dvaatřicetiletého muže a dvouměsíční holčičku, v pátek odpoledne poté, co svědkyně kolem 15:00 nahlásila, že slyšela střelbu. „Objasnění této dvojnásobné vraždy je naší prioritou. Na případu pracuje tým několika desítek těch nejzkušenějších kriminalistů, kteří byli posílení i o kolegy z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia,“ uvedla policie na síti X v pondělí. Doplnila, že policisté mimo jiné „obsáhle a detailně“ vyhodnocují všechny zajištěné stopy, což je časově náročné.

Sledujte speciální vysílání k případu ve čtvrtek od 11:10 na CNN Prima NEWS.

Tagy: