Tragický pád smrku na auto vyšetřuje policie. KRNAP donutila smrt tří lidí k akci

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nechá v pondělí v místě tragického pádu smrku na silnici do Malé Úpy pokácet stromy, které by mohly být rizikové. Smrk spadl v neděli odpoledne na auto, ve kterém zahynuli tři lidé, jeden člověk skončil v nemocnici. Okolnosti případu vyšetřuje policie, kmen zříceného stromu zajistila pro další zkoumání. Z dosavadního vyšetřování podle mluvčí policie Ivy Kormošové vyplývá, že se strom pravděpodobně zlomil a pak spadl přes silnici kvůli poryvu větru.

Lesníci podle Drahného zkontrolovali porost v lokalitě nehody již v neděli. „Na místo přesouváme těžařskou firmu. Kácet by se mohly jednotky až nižší desítky stromů,“ řekl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Kácení by mělo být hotové ještě v pondělí, aby se mohla pro provoz opět otevřít cesta vedoucí na Malou Úpu a k hraničnímu přechodu do Polska na Pomezních Boudách.

Strom spadl na auto na silnici II/252 do Malé Úpy asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov – Pec pod Sněžkou. V autě, které jelo od Malé Úpy, zemřely na místě dvě ženy ve věku 76 a 88 let a patnáctiletý chlapec. Šestasedmdesátiletého řidiče záchranáři vrtulníkem převezli do nemocnice. Strom auto zcela zničil.

Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti s možným trestem až šest let vězení. „U mrtvých osob byla nařízena soudní pitva,“ uvedla policejní mluvčí. U řidiče, který pád stromu se zraněním přežil, policie nemohla udělat dechovou zkoušku na alkohol. Proto u něj policisté nařídili odběr krve.

Na zničeném autě policie odhadla škodu na 370 tisíc korun, na stromě a zničeném kovovém svodidle na 15 tisíc. „Příčina a všechny okolnosti nehody včetně pádu stromu jsou předmětem dalšího vyšetřování trutnovských policistů,“ dodala Kormošová.

KRNAP s policií spolupracuje. Strom o délce 30 metrů a stáří kolem 150 let byl Drahného ve spodní části zřejmě napadený hnilobou. Zlomil se ve výšce asi tří metrů nad zemí, u pařezu měl asi jeden metr v průměru. „Strom vypadal zdravě a nic nenasvědčovalo tomu, že by hrozil jeho pád,“ řekl. I správci parku za příčinu pádu stromu považují silný poryv větru.

Správa KRNAP stromy podél cest podle Drahného průběžně sleduje a rizikové stromy, u nichž by mohl hrozit pád, preventivně kácí. Riziko sražení stromu větrem se ale podle něj nikdy zcela eliminovat nedá. Nedělní tragédie je podle něj prvním takovým případem v Krkonoších.

V Krkonoších v neděli odpoledne vál silný vítr. Podle dat z meteorologické stanice na poštovně Anežka na Sněžce měl vítr před 14:30 v nárazu rychlost 121,7 kilometru v hodině, což bylo nad hranicí orkánu, která je 118 kilometrů v hodině.

Tagy: