Útočníky dopadneme a donutíme zaplatit, hřímá Biden. Evakuace z Kábulu bude pokračovat

Joe Biden při projevu k národu.

Teroristické útoky u kábulského letiště

Za teroristickým útokem stojí Islámský stát. Padlí američtí vojáci jsou hrdinové. Tyto výroky pronesl prezident Spojených států Joe Biden v reakci na výbuchy u letiště v hlavním městě Afghánistánu Kábul. Při útoku zemřelo dvanáct amerických vojáků, dalších patnáct utrpělo zranění. „USA viníkům útok neodpustí. Dopadneme je a donutíme je zaplatit,“ prohlásil Biden.

Navzdory tragickým ztrátám Biden slíbil, že evakuace spojenců a občanů USA z Kábulu bude nadále pokračovat. „Zachráníme Američany a spojence,“ uvedl. Velení evakuace nařídil podniknout maximum k ochraně sil v Kábulu. Spojené státy odhadují, že v zemi stále zůstává zhruba tisíc Američanů.

Ke čtvrtečnímu sebevražednému bombovému útoky se přihlásil Islámský stát (IS). Ten uvedl, že jeden z jeho bojovníků „prošel všemi bezpečnostními opevněními“ a přiblížil se na „méně než pět metrů k americkým vojákům“, než odpálil pás s výbušninami.

Komuniké IS se zmiňuje pouze o jediném sebevražedném útočníkovi, zatímco podle Pentagonu byly u letiště spáchány dva sebevražedné útoky, než se rozpoutala následná přestřelka, uvedla agentura AFP. IS také oznámil, že mezi oběťmi jeho útoku byli tálibové.

Celkem po útoku podle afghánských úřadů zahynulo při atentátech nejméně 60 Afghánců, dalších 143 lidí bylo zraněno.

IS: Mírová dohoda je zrada

Islámský stát bojuje proti hnutí Tálibán, protože skutečnost, že přistoupilo na mírovou dohodu s USA, považuje za zradu, připomněla agentura AP. V dohodě, která byla uzavřena loni v katarském Dauhá, se Američané zavázali ke stažení vojsk, zatímco Tálibán k poskytnutí bezpečnostních záruk a k vyjednávání s vládou v Kábulu.

Před vážnou hrozbou teroristického útoku na letišti ve čtvrtek varovaly rozvědky západních zemí. Nejmenovaný americký představitel agentuře AP už dříve sdělil, že za útokem s největší pravděpodobností stojí teroristická organizace Islámský stát, přesněji její odnož IS-Chorásán.

Její řady podle AP nejspíše posílili radikalizovaní vězni, kteří byli osvobozeni během vojenského tažení Tálibánu v Afghánistánu. Organizace je zapřisáhlým nepřítelem Tálibánu, podotkla agentura Reuters.

Hnutí Tálibán, které nedávno v bleskové ofenzivě získalo kontrolu nad téměř celým afghánským územím, útok podle tiskových agentur odsoudilo. Zároveň uvedlo, že exploze se staly v oblasti, která je pod kontrolou amerických sil, a že podobné útoky se dějí kvůli pokračující přítomnosti zahraničních vojenských misí v zemi.

Několik hodin po útocích u letiště zahřměla Kábulem další silná exploze, uvedla agentura AFP s odvoláním na své novináře na místě. Příčiny nebyly hned jasné, a to i kvůli přerušení komunikace s afghánskými úřady od poloviny srpna, kdy radikální hnutí Tálibán svrhlo prozápadní vládu v Kábulu. Mluvčí Tálibánu později podle agentury Reuters upřesnil, že šlo o „kontrolovaný výbuch“, kterým američtí vojáci ničili munici.

Tagy: