Pákistánská vláda drží české horolezce. Zaplaťte půl milionu korun, žádají tamní úřady

Čeští horolezci Jakub Vlček (vpravo) a Petr Macek (uprostřed) se svým pákistánským parťákem.

Češi zadržení v Pákistánu

Čeští horolezci Jakub Vlček a Petr Macek jsou podle všeho drženi v Pákistánu. Tamní ministr turismu oznámil, že po nich požaduje zaplacení vzletu vrtulníku, který je po uvíznutí na hoře Rakapoši vyzvedl. Nárokuje na nich zhruba čtyři miliony rupií, což činí asi půl milionu korun.

Pákistánský ministr turismu Rádž Násir Ali Chán tvrdí, že Češi společně se svým pákistánským kolegou na horu Rakapoši vyrazili bez vládního povolení. To označil za „neetické“.

Pro pákistánský deník Dawn šéf vládního resortu pro turismus uvedl, že čeští horolezci společně se svým pákistánským parťákem Vadžídulláhem Nagrím neměli zaplacené pojištění, které by krylo jejich vyzvednutí armádním vrtulníkem. Cenu za takovou akci pak ministr vyčíslil na zhruba čtyři miliony pákistánských rupií, tedy asi půl milionu korun.

Ty chce nyní po českých horolezcích uhradit, jinak je nepustí. „Podnikneme proti nim akci. Dokud nezaplatí náklady za vrtulník, tak je budeme držet v Gilgitu,“ uvedl Ali Chán pro deník Dawn a dodal, že stejný postup plánuje i proti Nagrímu, pákistánskému parťákovi Vlčka a Macka.

Ministr dodal, že celá akce prý zanechala na Pákistáncích „skvrnu“. „Naši lidé by se měli ujistit, že kdokoliv sem přijde, tak má správná cestovní povolení,“ konstatoval. Ten pro pákistánský deník dodal, že stížnost podal i českým úřadům.

Vlček na Facebooku napsal, že aktuálně řeší zdravotní problém a logistické otázky spjaté se získáním vybavení ze základního a dalších předsunutých táborů. „K veškerým otázkám formálnějšího rázu se dostaneme nejspíše až po našem snad již brzkém návratu domů. Nyní je nebudeme komentovat,“ uvedl Vlček.

Zdolali vrchol, pak přišly potíže

Česko-pákistánská trojice zdolala vrchol Rakapoši vysoký 7788 metrů již minulý pátek. Při sestupu do základního tábora se však dostali do potíží, což svým blízkým napsali přes satelitní telefon, přes který byli posléze i nadále v kontaktu s rodinami i místními úřady.

Nakonec pro ně ve středu přiletěl vrtulník pákistánské armády, který horolezeckou trojici dopravil do bezpečí do města Gilgit, kde jsou i nadále.

Vlček ve čtvrtek odpoledne SEČ na Facebooku napsal, že má omrzlý malíček na ruce. „Wajid – omrzlé palce u nohou, já – omrzlý malíček na ruce, Máca (Macek, pozn. red.) – drobné omrzliny na rukou,“ uvedl horolezec.

Tagy: