Pálavské vinobraní: Klenot jižní Moravy spojující víno, tradice a nezapomenutelné zážitky

Již po šestasedmdesáté se na jihu Moravy chystá jedinečná událost, která přivádí do malebného města Mikulov desítky tisíc nadšených návštěvníků z celé republiky i ze zahraničí. Pálavské vinobraní se jako vždy uskuteční druhý zářijový víkend, tentokrát od 8. do 10. září. Třídenní festival vína nabídne v rámci bohatého programu také příjezd krále a královny, Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti nebo koncerty nejznámějších českých a slovenských hvězd.

Královský průvod jako zlatý hřeb oslav

Už od sobotního poledne je možné spatřit v čele historického doprovodu Pálavského vinobraní krále Václava IV. s královnou Chantal Poullain, jak vítají davy lidí na Náměstí a symbolicky zahajují slavnostní víkend. Tato akce je spojena s kejklířskými vystoupeními, přehlídkou kostýmů a krojů, ale i s různými hrami a další rozmanitou zábavou. Ale proč byste měli zamířit právě sem?

Ochutnejte špičková vína a objevte nové hudební talenty

Hlavním lákadlem je samozřejmě kvalitní víno. Mikulov a jeho okolí jsou známé svými vinohrady, které produkují vyhlášená vína. Návštěvníci mohou ochutnat stovky vzorků těch nejlepších vín, a to díky Národní soutěži vín mikulovské podoblasti, která se koná po celý víkend ve Velkém zámeckém sále. Tato prestižní vinařská soutěž je každoročním vrcholem a lákadlem festivalu.

A co by bylo vinobraní bez hudby? Letos se na scéně objeví Viktor Sheen, No Name, Jelen, Čechomor, Katarína Knechtová, Anna K., Slza, Eddie Stoilow, Botox, IMT Smile a desítky dalších skvělých účinkujících. Program je laděn tak, aby zaujal všechny věkové kategorie a nabídl nezapomenutelný hudební zážitek.

Folklor, umění a setkání s významnými osobnostmi

Kromě vína a hudebních koncertů Pálavské vinobraní charakterizuje především folklor, proto se během víkendu představí hned několik cimbálových muzik na Náměstí a ve vinařské uličce Kapucínská. Na zámku je program doplněn o tradiční kejklíře, komedianty, rytířské hry a další doprovodné akce pro celou rodinu.

Jedinečným prvkem letošního festivalu jsou také panelové diskuse na téma Cesta vína naším životem. Významné osobnosti jako kardiochirurg Jan Pirk, pianista Ivo Kahánek, architekt Václav Hlaváček a umělecký sklář Jiří Pačínek seznámí návštěvníky s tím, jak se víno a vinařská kultura odrážejí v jejich oborech.

Nově jsou pro milovníky kultury a krásy zámku Mikulov připraveny komentované prohlídky mikulovského zámku zdarma. V zámecké zahradě se také můžete zapojit do dobrovolného projektu 450 ml NADĚJE a pomoci sedmiletému Matějovi ze Zlína, který hledá vhodného dárce kostní dřeně.

Doprava a ubytování bez starostí

I když je ubytování v Mikulově oříškem, pořadatelé mají pro vás připraveno řešení. Pro návštěvníky festivalu jsou vybudována dvě stanová městečka přímo v centru Mikulova za symbolické ceny, což je skvělá příležitost pro ty, kteří chtějí být co nejblíže dění. Kdo hledá komfort ubytování, nalezne ho v Mikulově i okolí, ať už ve vile, hotelu, nebo v penzionu.

Co se týče dopravy, nechte auto na jednom ze sedmi pohodlných parkovišť v Mikulově a využijte zdarma kyvadlovou autobusovou dopravu, dostanete se tak vždy pohodlně na Nádraží, Náměstí, i na amfiteátr.

Pálavské Vinobraní je svátkem pro všechny smysly, který byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Permanentku v síti Ticketstream nebo na webových stránkách zakoupí zájemci do konce do konce srpna za 1 000 Kč a na místě stojí vstupné na všechny tři dny 1 200 Kč. Děti do 12 let a ZTP/P vstupné neplatí.

Více informací včetně programu naleznete na www.palavske-vinobrani.cz.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter