Pan „motorová pila“ a samozvaný expert na tantrický sex. Kdo je argentinský prezident Milei?

Argentinský prezident Javier Milei

Javier Milei navštívil Prahu

Do Prahy v pondělí zavítal argentinský prezident Javier Milei. Pro své radikální ekonomické pokusy i populistické kousky je jedním z nejvýraznějších politiků světové scény.

Pan „motorová pila“ – přízvisko, které už Javieru Mileiovi nikdo neodpáře. Ve volební kampani s ní chtěl „obrazně“ radikálně ořezat státní výdaje. Má ale i přezdívky „paruka“ nebo „blázen“, sám se prohlásil za experta na tantrický sex a prý hovoří s duchem svého mrtvého psa. Je hubatý a vulgární.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Milei: Zelenskyj má podporu Česka i Argentiny, stejně tak Izrael v boji proti teroru

Přes všechny výstřednosti ho volilo 56 procent Argentinců. Milei jim sliboval po letech ekonomického úpadku a hyperinflace „šokovou terapii“. Drasticky osekal státní podpory a počet ministerstev na polovinu. Dále chce zrušit centrální banku a nahradit peso americkým dolarem. Považuje se za libertariána, ale je označován i za anarchokapitalistu.

Za radikální reformy si vysloužil několik vln ostrých protestů i generální stávku. Odbory ho nenávidí. Zároveň je odpůrcem klimatické změny, potratů a omezování držení zbraní, po vzoru Donalda Trumpa. S Českem ho asi nejvíce pojí zahraniční politika. Podporuje Ukrajinu a Izrael a orientuje Argentinu na Spojené státy – na úkor předchozích partnerství s Čínou a Ruskem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump radí šéfovi UFC. Udělejte pro migranty MMA ligu, jsou tvrdí a porazí opravdové šampiony, říká

Tagy: