Papírky, nedopalky cigaret nebo psí exkrementy na chodníku? Minulost

Papírky, nedopalky cigaret nebo psí exkrementy? To vše se postupně v ulicích měst, jejichž úklid zajišťuje společnost FCC, stává minulostí. Starají se o to pracovníci údržby vybavení sofistikovanou technikou-především komunálním vysavačem a parním čističem.

Zejména prostory tzv. intravilánů brázdí komunální vysavač, za kterým je vidět práce v podobě krásně vyčištěné ulice. Vysavač je poháněn elektřinou, jeho chod je navzdory velkému sacímu výkonu velmi tichý, a v případě potřeby tak může být k úklidu nasazen i ve večerních hodinách. Na jedno nabití zvládne více než 10 hodin práce, posléze jej stačí připojit k interní nabíječce.

Tichý a ekologický provoz bez produkce zplodin je však pouze zlomkem předností, které přístroj má. Manipulace s ním je velmi snadná, zdolá obrubník až do výše 15 cm a díky kompaktním rozměrům a kolům odolným proti průrazu se dostane téměř všude. Nádoba vysavače pojme 240 litrů nečistot, stroj je navíc vybaven jemným prachovým filtrem, při vlastní práci nijak neznečišťuje okolí.

Pára není překonaná

K čistým ulicích napomáhá též tzv. parní čistič. Parní čištění slouží jednak k ekologické likvidaci plevele a zároveň lze lokálně vyčistit chodníky např. od olejových skvrn, přilepených žvýkaček a jinak znečištěného povrchu. Parní čistič najde využití v centru měst, kde si poradí skvěle především s dlážděnými povrchy, kašnami nebo lavičkami.Tlaková voda v kombinaci s vysokou teplotou se však uplatní i na širokých chodnících zámkové dlažby na sídlištích, kde odstraňuje prorůstající mech a další odolné rostliny bez použití herbicidů.

Stroj pracuje velmi ekologicky, čistí pouze párou bez použití chemických příměsí. Na výrobu navíc páry potřebuje minimum teplé vody. Důležitá je možnost použití stroje v okolí kanálových vpustí, odpadkových košů, laviček či rohů domů – všude tam, kde je úklid potřebný, ale obtížný.

„Uklizené ulice města jsou pro nás jednou z priorit. Jednak je to vizitka pro návštěvníky, jednak samozřejmě chceme, aby se obyvatelé Budějovic cítili v ulicích dobře a komfortně,“ vysvětluje ředitel firmy FCC České Budějovice Roman Braný. Stroje na městský úklid firma FCC používá dále například ve Znojmě či Prostějově.

Tagy: