Komunální odpad – jak na něj a co s ním?

Pro lepší představu bychom mohli pojem komunální odpad nahradit výrazem „zbytkový“. Patří do něj totiž vše, co se nedá vytřídit a dále využít. „V dnešní době mají občané ideální podmínky pro třídění odpadů, které jsou využitelné. Papír, plast a sklo, to je základ třídění. Takto vytříděné druhotné suroviny se následně přeměňují na zpětné suroviny pro výrobu,“ vysvětluje Petr Morávek, obchodní ředitel firem FCC v ČR, lídra na poli služeb odpadového hospodářství.

Perličkou je, že pouze z několika kusů PET lahví je možné vyrobit funkční outdoorovou bundu. Horší je to s obaly, které jsou tvořeny směsí různých druhů materiálu a nejdou ručně oddělit. Jednoznačně patří do komunálního odpadu.

Nadstavbou k třídění odpadů je separace kuchyňských zbytků. Lze je ukládat do kontejnerů určených pro bioodpady, případně zkompostovat ve vlastních kompostérech na zahradě. Do komunálního odpadu však rozhodně nepatří nebezpečné složky, jako jsou zbytky barev, zářivky, oleje, pneumatiky apod. Všechny tyto komodity je nutné odkládat v rámci sběrného dvora.

Co se s komunálním odpadem stane po vysypání do popelářského vozu

V současné době v České republice převažuje jeho skládkování. Skládky jsou moderní, zabezpečené a monitorované. Skládkový plyn, který se uvolňuje rozkladem odpadu, se jímá a využívá k výrobě elektrické energie a tepla.

Jak vysvětluje Petr Pokorný ze společnosti FCC, je potřeba na komunální odpad nahlížet jako na zdroj. Energetika se odklání od fosilních zdrojů energie a komunální odpad je po svém přepracování může nahradit. Nemusí se nutně jednat o zařízení pro energetické využití odpadu (veřejnosti známé jako spalovny), ale i o přepracování komunálního odpadu na alternativní paliva. Ta se uplatní jako zdroj tepla například při výrobě cementu.

Stále však je nutno mít na paměti, že čím více odpadů vytřídíme, tím méně vznikne komunálního odpadu. Základem by mělo být předcházení vzniku odpadů. Nový Zákon o odpadech, který platí od ledna 2021, tyto aktivity jednoznačně zvýhodňuje před skládkováním. Zákon obsahuje „třídicí slevu“, která umožňuje uložit na skládku určité množství odpadu za výhodnějších podmínek. Tato kvóta se každoročně snižuje a vytváří tlak na původce.

„Zákon rovněž definuje cíle, kterých by mělo odpadové hospodářství dosáhnout v následujících letech. Jisté je, že cesta k dosažení těchto cílů vede přes minimalizaci vzniku odpadů a větší míru třídění. Na nás jako na odpadové společnosti je pak úkol vybudovat zařízení, které umožní nakládání se zbytkovým komunálním odpadem v souladu s moderními trendy a zásadou oběhového hospodářství,“ doplňuje Petr Morávek za firmu FCC.

Tagy: