Paroubek o úsporách: Státní úředníci by se neměli „vraždit“. Pilip je z vlády zklamaný

Vláda dělá všechno pro to, aby si znepřátelila jednotlivé skupiny obyvatelstva. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl expremiér Jiří Paroubek. Společně s dalším hostem – bývalým ministrem financí Ivanem Pilipem – hodnotil, jak se vláda vypořádává s ekonomickou krizí. Pilip konstatoval, že kabinet zatím v domácí politice, na rozdíl od té zahraniční, nenaplňuje očekávání.

„V případě rozpočtu bych doporučil podívat se na výdajovou stránku. Na místě vlády bych ale nezačínal tím, že se de facto zmrzačí valorizační vzorec pro výpočet důchodů a že se lidé naštvou tím, že budou chodit dál na poštu. Nejsem přesvědčen o tom, že by se státní úředníci měli ‚vraždit‘,“ rýpl si Paroubek do vlády během vysílání CNN Prima NEWS.

Sám by se schodkovým rozpočtem bojoval například progresivním zdaněním velkých firem, které dle něj připomínají oligopolní či monopolní postavení na trhu. „Vláda na místo toho dělá všechno pro to, aby si znepřátelila jednotlivé skupiny obyvatelstva,“ dodal někdejší premiér a bývalý předseda ČSSD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechci snižovat daň z hazardu ani zvyšovat DPH, ujišťuje Stanjura. Pavel chce jednat s Fialou

I když vláda garantovala, že udělá vše, aby snížila zadlužení České republiky, zatím nepředstavila konkrétní návrh úspor. Část společnosti navíc pobouřil pracovní materiál ministerstva financí o výrazné úpravě sazeb DPH, jehož úryvky se v pondělí objevily v médiích.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sice opakovaně upozornil, že jde o analytické podklady (které teprve obdrželi členové vlády), nikoliv o konkrétní návrhy. Přesto leckoho spekulace o zvýšení DPH vystrašily.

„Zřejmě jde o technokraticky zpracovaný materiál od politicky nemyslících úředníků. Unikl ven a začal žít vlastním životem. Nemůžu to brát úplně vážně,“ uvedl Paroubek. Ivan Pilip ve studiu CNN Prima NEWS řekl, že by vláda měla lépe takové věci komunikovat.

„Ze všech daní, se kterými lze hýbat, je možnost DPH ta nejméně šťastná. Pokud se sazba sníží, na cenách se to neprojeví, pokud se zvýší, na cenách se to projeví neúměrně víc, a to kvůli taktice obchodníků,“ dodal.

I když Pilip vládu obvykle chválí za zahraniční politiku, v domácí sféře neskrývá jisté zklamání: „Vláda věděla, že je ekonomická situace složitá. Je velkým překvapením, že nepřišla už dřív s nějakým souhrnem nápadů, jak situaci řešit. Ten vzniká teprve teď. Oproti zahraniční politice vláda bohužel očekávání v té domácí zatím naplňuje.“

Tagy: