Těšilo mě, když se protivník svíjí. Boj jsem vyhledával, zavzpomínal na debaty Paroubek

Jiří Paroubek

K věci 2.9.2021

Superdebata lídrů politických subjektů na CNN Prima NEWS byla zábavná a pozitivně při ní překvapil lídr ČSSD Jan Hamáček, v pořadu K věci to řekl bývalý premiér Jiří Paroubek. Zároveň hovořil o tom, jak zásadní mají podobné debaty vliv na konečný výsledek voleb. Zmínil také potřebu umět jasně formulovat jednoduché volební slogany.

„Bylo to celkem zábavné. Upevnil jsem si názor na jednotlivé lídry. Řešila se konkrétní témata, tak lídři vládních stran byli trochu ve výhodě, protože mohli říct, co udělali a co chystají, a bylo to věcné. Pozitivně mě překvapil pan Hamáček, protože byl racionální,“ hodnotil Paroubek středeční debatu na CNN Prima NEWS.

Myslí se, že ostrá rétorika premiéra Andreje Babiše byla záměrem. „Zřejmě mu jeho marketingový poradci řekli, aby byl agresivní na představitelé opozice. Ti se tím nechali vyvézt z míry. Taktika Andreji Babišovi vyšla,“ řekl.

Zavzpomínal také, jaké to bylo, když sám v podobných debatách vystupoval. „Účastnil jsem se jich rád. Těšilo mě, když se protivník svíjí, vyhledával jsem boj, protože jsem věděl, že přinese výsledky. Na klíčové televizní debaty s panem Topolánkem jsem se připravoval třeba deset hodin. Pak teprve můžete improvizovat. Lídr musí být otevřený a nesmí být introvert,“ sdělil

Hovořil také o potřebě kvalitního politického marketingu. „Pokud se lídr neopírá o dobrý marketing, tak to má špatné. Pokud jsou lidé nudní, tak pochopitelně nezískávají podporu,“ řekl. „Občané programy nečtou. Lidři musí umět srozumitelně formulovat slogany,“ doplnil.

V souvislosti s tím zmínil také možný úspěch hnutí Přísaha. „Pokud by se dostalo do sněmovny, tak je to hazard, protože o něm nikdo nic neví,“ uvedl. „Nemusel jsem vládu pana Nečase, ale vláda by měla padnout volbami a ne zásahem těžkooděnců. Pokud Robert Šlachta bude dělat ministra vnitra, tak potěš pán bůh. Lidé hledají spasitele,“ dodal.

Tagy: