Drama ve francouzské škole: Chlapec předal ředitelce výhružný dopis, pak na ni vytasil nůž

Patnáctiletý žák ohrožoval ředitelku školy nožem.

Další útok ve francouzské škole

Další drama ve francouzské škole. Patnáctiletý žák na předměstí Dijonu vyhrožoval nožem ředitelce. Žena zachovala duchapřítomnost a spustila alarm. Učitelé se i se studenty proto zavřeli ve třídách a policejní hlídka žáka zadržela. Je obviněný z pokusu o vraždu. Do školy přijela ministryně školství, aby situaci uklidnila.

Do školy na předměstí Dijonu v pátek spěchali zdravotníci a psychologové. Do ředitelny totiž nakráčel 15letý student, který byl přitom ze školy ráno vykázán kvůli špatnému chování, informoval francouzský web actu.fr. Ředitelce předal výhružný dopis. „Ředitelka si čte dopis, je tam narážka na atentáty z roku 2015, zvedne oči a vidí, jak mladík zvedá nůž, tak hned stiskne tlačítko alarmu, aby se všichni ve škole schovali,“ popsal starosta Chenôve Thierry Falconnet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadná nemoc v USA zabila dva lidi. Stopy vedou k oblíbené houbě, která roste i v Česku

Její duchapřítomná reakce zřejmě zachránila životy. „Naše učitelka to slyšela. Hned zamkla dveře do třídy, zhasla světlo a řekla nám, ať zachováme klid a schováme se pod stoly,“ popsala žákyně sedmé třídy jménem Mélyne. „Byl to stres. Viděli jsme, jak už venku všichni pobíhají, brečeli jsme,“ popsala francouzská ministryně školství Nicole Belloubetová. O incidentu informoval také francouzský web Le Figaro.

Žák s nožem obíhal třídy a zkoušel se dostat dovnitř. Na blízku ale tou dobou byla policejní hlídka, která ho do dvou minut zadržela. „Nakonec jsem se úplně sesypala, došlo mi, co se mohlo stát,“ řekla Mélyne.

Belloubetová na sociální síti X čin odsoudila. „Důrazně odsuzuji vyhrožování ředitelce školy Edouarda Herriota v Chenôve. Vzdávám hold její odvaze a klidu. Osobně jsem ji ujistila o své podpoře. Vyzývám k co nejpřísnějším postihům všech výhrůžek vůči zaměstnancům, aby škola zůstala nedotknutelným útočištěm,“ napsala Belloubetová.

Poplach v případě vniknutí do budovy byl ve francouzských školách zaveden od roku 2002. „Učitelé i žáci to musí pravidelně nacvičovat, aby získali ty správné reflexy,“ sdělil policejní prefekt Franck Robin. Mladík byl obviněn z pokusu o vraždu. Za poslední tři roky ve francouzských školách už zemřeli tři učitelé.

Tagy:
Francie škola ředitel školy Dijon Le Figaro poplašné zařízení Nicole Belloubet Édouard Herriot