Tragédie v africkém Malawi. Při pádu letadla zahynul viceprezident s celou delegací

Viceprezident Malawi Saulos Klaus Chilima zahynul při nehodě vnitrostátního letu. Na palubě bylo devět dalších lidí včetně bývalé první dámy a vojenského doprovodu, nehodu nepřežil nikdo. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil prezident země Lazarus Chakwera. Na pátrání se od pondělí do úterý podílelo na 600 lidí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vojsko, policisté, správa krajiny i pracovníci Malawiského Červeného kříže s drony.

Letoun malawiských ozbrojených sil s 51letým Chilimou na palubě odstartoval v pondělí v dopoledních hodinách místního času z hlavního města Lilongwe. Letět měl 45 minut na mezinárodní letiště Mzuzu vzdálené asi 370 kilometrů.

ČTĚTE DÁLE: Evropa se potýká s extrémními výkyvy počasí. Jih sužují horka, v Rakousku řádilo tornádo

Po cestě mu však dispečink letového provozu neumožnil přistání kvůli špatnému počasí a malé viditelnosti. Malý turbovrtulový letoun Dornier 228 se měl vrátit zpět do Lilongwe, kam však nedoletěl a cestou se ztratil z radaru. Vrak letadla v úterý záchranáři našli v zalesněném pohoří Viphya nedaleko Mzuzu.

Chakwera potvrdil, že letadlo bylo kompletně zničené, informoval web CNN. „Nejde popsat slovy, jak srdcervoucí tragédie celá věc je,“ řekl prezident Malawi. „Chilima byl dobrý člověk, oddaný otec a manžel a opravdový vlastenec, jenž znamenitě sloužil svojí zemi,“ dodal.

Stejným letadlem dříve létal i on. „Navzdory dosavadní spolehlivosti stroje a zkušenostem posádky se muselo něco strašného pokazit,“ řekl prezident.

Ozbrojené síly Malawi dříve v úterý uvedly, že do pátrání nasadily bezpilotní letouny a nejméně 200 vojáků. Pátrací akce probíhala v lesní rezervaci Chikangawa na severu země. V oblasti byly zaznamenány poslední radarové signály.

Hlava státu Chakwera v reakci na událost již v pondělí zrušil plánovanou státní návštěvu souostroví Bahamy, uvedla agentura AP.

Chilima zastával úřad viceprezidenta druhé volební období, mezi lety 2014 a 2019 pracoval pod bývalým prezidentem Peterem Mutharikou, poté neúspěšně kandidoval na prezidenta. Jeho volební oponent a vítěz voleb Chakwera mu nicméně nabídl viceprezidentský post.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Projekt dearMoon končí, choreograf Yemi Měsíc neobletí. Změnil jsem kvůli tomu život, zoufá si

Tagy: