Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Ukrajina oznámila zásah nejmodernější ruské stíhačky Su-57 na její základně. Putin kvůli tomu zuří, zní z Kyjeva

Suchoj Su-57: Čím vším moderní ruská stíhačka disponuje?

Ukrajinská rozvědka v neděli na svém webu oznámila, že v ruské Astrachanské oblasti zasáhla na letecké základně v Achtubinsku stíhačku Su-57, nejmodernější letoun používaný ruským letectvem. Podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrije Jusova jde o velkou ránu pro Kreml. Prezident Vladimir Putin kvůli tomu prý zuří.

Poškození Su-57, kterých je ve službě jen několik, je podle rozvědky vůbec první. Ukrajinci neuvedli, jaké bojové prostředky při útoku použili, rozvědka však pravidelně vysílá drony dlouhého doletu proti cílům ležícím stovky kilometrů hluboko na ruském území.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

„Zásah můžeme potvrdit. Je to skvělá zpráva a Putin zuří. Reakce v Kremlu je opravdu žhavá, protože se pokusili Su-57 pečlivě chránit,“ řekl Jusov podle agentury Unian. Dodal, že moderní ruská stíhačka po celou dobu války zatím ještě nevlétla do ukrajinského vzdušného prostoru, protože se Rusové velmi obávali možnosti jejího sestřelení. Letouny se ale podílely na útocích proti cílům na Ukrajině.

Zatím není jasné, jestli se Ukrajincům podařilo Su-57 zcela zničit, nebo jen poškodit. Podle Jusova to ale není až tak důležité. „Jen diagnostika poškození a oprava zabere nepříteli spoustu času,“ vysvětlil.

Více zničených stíhaček?

Jusov zároveň nevyloučil, že škody způsobené ukrajinským úderem mohou být ještě závažnější. „Existují informace o možném zničení dvou Su-57 a také o mrtvých a zraněných okupantech, kteří v tu dobu byli na letišti,“ dodal s tím, že armáda čeká na vyhodnocení dalších informací.

O nasazení Su-57 k útokům na ukrajinskou protivzdušnou obranu informovala ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenovaný zdroj už v prvních měsících války zahájené v únoru 2022. O využití této stíhačky v boji proti Ukrajině nejpozději od června 2022 informovala loni v lednu rovněž britská vojenská rozvědka.

Prototyp „neviditelné“ ruské stíhačky se poprvé vznesl do vzduchu 29. ledna 2010, více než deset let po americkém stroji F-22 Raptor, kterému se ruský letoun podobá. Suchoj Su-57 je víceúčelový stíhací letoun páté generace, který nepřátelské radiolokátory mohou jen obtížně zachytit.

Stíhačka za miliardu

Kolik jich Rusové mají přesně k dispozici, není jasné. Podle specializovaného webu FlightGlobal je momentálně aktivních 14 kusů Su-57 a dalších 62 jich je objednaných, informuje stanice CNN. Cena jednoho kusu se podle amerického think tanku Foreign Policy Research Institute odhaduje až na 54 milionů dolarů (1,2 miliardy korun), informuje stanice CNN.

V bojových podmínkách ho ruská armáda poprvé vyzkoušela v roce 2018 v Sýrii. Na počátku loňského roku britští zpravodajci upozornili, že v rámci současného rusko-ukrajinského konfliktu se mise těchto strojů omezují na přelety nad ruským územím a odpalování raket vzduch-země nebo vzduch-vzduch proti cílům na Ukrajině. „Rusko se pravděpodobně snaží zabránit tomu, aby byla poškozena jeho pověst a aby byly vyzrazeny citlivé technologie, což by se stalo v případě ztráty některého Su-57 nad Ukrajinou,“ uvedla britská vojenská rozvědka.

Emmanuel Macron slíbil Ukrajincům dodání stíhaček, více v reportáži:

Tagy: