Pavel k rozpočtu: Nikdo neví, z jakých čísel vycházet. Není možné lakovat je na růžovo

Petr Pavel v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Prezident Petr Pavel si postěžoval, že odborníci ani politici neví, z jakých dat při tvorbě státního rozpočtu vycházet. Přál by si, aby zde byla reálná sada čísel, která „nebude nic lakovat na růžovo“. Hlava státu to prohlásila v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Dnes vlastně nikdo pořádně neví, a to ani odborníci, z jakých údajů vycházet, protože se objevují rozdílná čísla pro příjmy, výdaje, deficit v různých materiálech. A jestliže nevíme, kde jsme, z jaké startovní čáry vlastně máme začít dělat nějaká opatření, tak se nám velice těžko připravují,“ řekl Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Najměte lepšího člověka na psaní projevů, radí prezidentovi expert. Řeč musí mít obsah

Podle něj je nutné, aby byla zpracována reálná sada čísel a dat, která už „nebudou nic lakovat na růžovo, ale popíšou obrázek takový, jaký je“. „A teprve z této pozice začneme formulovat konkrétní návrhy na možná řešení ve spolupráci vlády a opozice, protože jak říkám, tato vláda dříve či později předá vládu jiné a ta se s tím bude muset poprat,“ komentoval dále český prezident.

Pavel by si tudíž představoval, aby na celé věci vládní koalice premiéra Petra Fialy (ODS) spolupracovala i s opozicí. Sám již kvůli tomu jednal s hnutím ANO expremiéra a svého soupeře z prezidentských voleb Andreje Babiše.

„Ale teď jsme ve stádiu, kdy by moje vstupy otevřeně mohly být spíše vnímány jako zasahování do činnosti politických stran,“ doplnil Pavel. Na druhou stranu konstatoval, že mu to nebrání konzultovat situaci s odborníky a stejně tak může apelovat na vládu, aby situaci „zprůhlednila“.

Tagy: