Pavel: Musíme sedět za volantem EU, ne na místě spolujezdce. Vyzval k přijetí eura

Prezident Petr Pavel na konferenci 20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu, 30. dubna 2024, Praha

Projev Petra Pavla ke 20. výročí Česka v EU

Prezident Petr Pavel ve svém projevu u příležitosti dvacetiletého výročí České republiky v EU vyzval Čechy, aby se nebáli převzít větší odpovědnost za budoucnost Evropy. „Musíme sedět za volantem, ne na místě spolujezdce,“ řekl. Během svého úterního projevu ve Španělském sále na Pražském hradě vyzdvihl i význam eura.

„EU je největší mírový projekt v historii našeho kontinentu. Po sametové revoluci a vstupu do NATO je rok 2004 a náš vstup do EU bezpochyby jedním z nejvýznamnějších milníků naší novodobé historie,“ řekl prezident. „Mluvíme spolu na základě vzájemného respektu a sdílených zájmů, nikoliv na základě toho, kdo je silnější. O naše hodnoty a domov musíme neustále pečovat. Naším domovem už není jen Česko, ale i Evropa,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Řešení ilegální migrace? Jsme na půli cesty. Musíme být odvážnější, připustil Fiala

Členství v Evropské unii podle Pavla umožnilo Česku pozvednout města a vesnice, modernizovat silnice a železnice, obnovit památky, stavět nové školy, školky a domovy pro seniory, ale i zlepšit kvalitu vody i ovzduší. „Nebýt evropských peněz, ze kterých jsme financovali až polovinu veřejných investic, řada projektů by vůbec nevznikla,“ uvedl Pavel a připomněl, že za dvacet let členství Česko získalo o jeden bilion korun víc, než do unijního rozpočtu přispělo.

Zároveň upozornil i na negativa spojená s EU. Těmi jsou podle něj například zbytečná byrokracie, těžkopádnost a mnohdy i nesrozumitelnost. Velký handicap vidí Pavel také v nerovnoměrném rozvoji regionů.

Prezident také apeloval na Čechy, aby se nebáli převzít za evropskou budoucnost větší odpovědnost. „Pokud chceme určovat směr, musíme sedět za volantem a ne na místě spolujezdce. Čím více se zapojíme, tím větší vliv budeme mít,“ řekl.

Dotkl se také otázky přijetí eura. „Chceme-li hrát onu pomyslnou první ligu, logicky se nabízí například přijetí eura. Zkušenost zemí, které jím už platí, potvrzuje, že nespokojení jsou pouze ti, kteří ho nemají,“ prohlásil prezident.

Zároveň občany vyzval k účasti v evropských volbách. „Běžte volit a vyberte takové zástupce, kteří dokážou svůj mandát využít ve prospěch nás všech. Věřím, že se společně rozhodneme tak, že Evropa bude silnější a sebevědomější. Být součástí takové Evropy je totiž v životním zájmu nejen České republiky, ale nás všech,“ zakončil Pavel svůj projev.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vrchol hnusu a karikatura, trefují se do Babiše politici za slova o české muniční iniciativě

Tagy: