Řešení ilegální migrace? Jsme na půli cesty. Musíme být odvážnější, připustil Fiala

„Jsem přesvědčen o tom, že kdyby náš parlament nepřijal rok žádný zákon nebo novelu, nikdo by to nepoznal. Naopak, bylo by mnohem lépe.“

Projev Petra Fialy ke 20. výročí Česka v EU

Společné evropské řešení migrace je nutné. Musíme být ale odvážnější, jsme na půli cesty. U příležitosti dvacetiletého výročí České republiky v EU to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Během svého projevu ve Španělském sále na Pražském hradě zdůraznil, že problém ilegální migrace nezmizí sám od sebe. Předseda vlády zároveň promluvil o ruské invazi na Ukrajinu i o benefitech, které Česku přináší členství v Unii.

„Evropská unie Českou republiku výrazně mění. Jsme dnes mnohem bohatší zemí než dříve. EU nám dává bezpečnostní garance a upevňuje naše vazby na Západ, kam jsme vždy patřili. Chci se zaměřit hlavně na budoucnost. Zdaleka nejdůležitější jsou pro nás bezpečnostní výzvy. Musíme ochránit stabilitu Evropy a náš způsob života,“ řekl Fiala v úvodu svého projevu.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy benzinek či podpora pro umělce bez práce. ODS si zahrává, varují politologové

Za hlavní bezpečnostní výzvy označil ruskou invazi na Ukrajinu, energetickou otázku či ilegální migraci. „Ukrajina bojuje za svobodu a svoje právo patřit k naší civilizaci. Její boj rozhodne o tom, v jakých bezpečnostních podmínkách budeme žít. To jsou dobré důvody, abychom v tomto konfliktu nebyli pasivní,“ zmínil předseda vlády.

V případě ilegální migrace Fiala upozornil, že nezmizí sama od sebe. „Migrace vytváří silný tlak na celou Evropu. Podstatným krokem ve společném řešení byl migrační pakt. Jsme ale zatím na půli cesty. Musíme být odvážnější. Je třeba přidat další opatření, která zůstanou citlivá k těm, kteří mají právo na azyl, ale odradí ty, kteří tu nemají co dělat,“ doplnil.

Řeč přišla také na potenciální rozšíření Evropské unie o další členské státy. „Nesmíme hrát falešnou hru. Dejme šanci zemím, které chtějí patřit na Západ. Když splní podmínky, musíme je přijmout,“ apeloval premiér. Přímo zmínil státy západního Balkánu, Moldavsko či Ukrajinu.

„Zařadili jsme se mezi úspěšné evropské státy. Z čistého příjemce dotací se v budoucnosti staneme státem, který bude sám podporovat nové přistupující země. To je důkaz naší prosperity. Buďme hrdí na to, jak aktivním hlasem v poslední době jsme. Umíme vzít věci do vlastních rukou a inspirovat ostatní,“ dodal Fiala.

Tagy: