Nákupy benzinek či podpora pro umělce bez práce. ODS si zahrává, varují politologové

Představitelé ODS po kongresu strany.

Volby by vyhrálo ANO, druhá by byla ODS

Ačkoliv ODS sní o malém státu, privatizaci nebo rušení ministerstev, reálně se naopak obrací k levicové politice. Místo svých plánů totiž nakupuje benzinové stanice nebo nově zřizuje státní podporu pro umělce. Politologové oslovení redakcí CNN Prima NEWS se shodují, že ODS si velmi zahrává se zbytkem svých skalních voličů. Zároveň strana často podléhá lobbistickým zájmům.

Občanská demokratická strana se hlásí k pravicové politice. Naposledy o privatizacích, malém státu a větší svobodě pro občany hovořil ministr financí Zbyněk Stanjura na kongresu strany. V reálné politice se ale děje opak. Ministerstvo financí například provedlo nákup benzinových stanic RobinOil, útočí na minoritní akcionáře ČEZ nebo zhoršuje podmínky pro „dohodáře“ a tím pádem ztěžuje situaci živnostníkům a podnikatelům.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zavedeme EET druhé generace, tvrdí Schillerová. Je to šikanózní nástroj, řekl Stanjura

Nově také zavádí status umělce, o který se budou moci ucházet lidé v kulturní sféře. Návrh připravilo ministerstvo kultury Martina Baxy (ODS). Podpora umělců bude stát ročně 126 milionů korun na stipendia a případnou podporu.

Nad posledními nápady kroutí hlavou politologové, podle kterých jde o prosazování levicové politiky. „Pro tržní hospodářství je to skutečně cesta, která zde byla před rokem 1989. Divím se i umělcům, že s tím vůbec přicházejí. Nechat se platit státem totiž znamená sloužit státu,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš.

Podle něj to může odradit zbytky pravicových voličů, kteří stále za ODS stojí. „Mohou hledat v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu jinou alternativu. Například Přísahu či Petra Macha. Myslím si, že si ODS velmi zahrává s podobným osudem jako TOP 09 nebo KDU-ČSL,“ míní Valeš.

Nelogické to přijde i politologovi Janu Kubáčkovi. Podle něj ve straně není jasná konzervativně-liberální politika. Pouze se ustupuje různým vlivným skupinám. „Něco hezkého se vypráví a na druhé straně se dostáváte do těchto zájmů. Například zde vidíme požadavky umělců, ale dříve to byla i doprava. Ministr Martin Kupka totiž chtěl, aby se neomezovaly kamiony o víkendech. Ustupoval v tom dopravním společnostem,“ připomněl pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Nákup čerpacích stanic se nedá ospravedlnit

Krásný příklad síly zájmových skupin lze podle něj vidět i na nákupu čerpacích stanic. Podle Kubáčka se o strategickém a bezpečnostním nákupu nedá vůbec hovořit. „Krizová legislativa hovoří jasně, tedy pokud bude stav ohrožení, tak státní složky mají automaticky právo využívat kapacity i zázemí. Dělá to na mě dojem, že to je čistě lobbistické,“ dodal.

Poslední směřování ODS nekritizují jen politologové. Nápad zřídit status umělce přijde zvláštní i ekonomickému poradci premiéra Štěpánu Křečkovi. „Velmi mě to udivuje. V zásadě je to myšlenka přerozdělování. Budeme vyčleňovat jednu skupinu obyvatel a budeme jí dávat speciální privilegia. Umělci jsou buď úspěšní nebo neúspěšní. Ti druzí by měli zvážit, jestli nezměnit svou kariéru,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

Pokud by se pokračovalo dál, tak může mít podle něj polovina republiky podobný status a druhá polovina by na to platila náklady. „Myslím si, že je to lenost umělců, aby se nemuseli snažit a dostávali peníze jen tak. A to jen proto, že se prohlásí za umělce. Daleko bychom nedošli, pokud by si všichni nárokovali peníze z eráru,“ uzavřel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svědění, zarudnutí a pálení. Na jaře přibývá zánětů očí, jak jim předejít?

Tagy:
ČEZ politika ODS Zbyněk Stanjura Martin Baxa vláda Lukáš Valeš Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo kultury České republiky