Pavel přivítal na Hradě slovenskou prezidentku. Čaputová promluvila o mimořádných vztazích

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou ve čtvrtek dopoledne přivítali na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Po oficiálním ceremoniálu, při kterém zazněly státní hymny obou zemí a oba politici spolu absolvovali přehlídku Hradní stráže, se slovenská prezidentka zapsala do pamětní knihy. Podle programu následovalo soukromé jednání obou hlav státu a poté pracovní oběd. V Česku má Čaputová program na celý den, mediální výstup po jednání s Pavlem není v plánu.

„Jsem opravdu rád, že si paní prezidentka našla čas k pracovní návštěvě ČR v předvečer státního svátku, zároveň také před nadcházejícím jednáním V4 na prezidentské úrovni a také krátce po volbách na Slovensku,“ řekl novinářům před soukromým setkáním obou hlav států Pavel. Mají podle něj řadu témat, o kterých chtějí mluvit. Vyzdvihl také blízké vztahy mezi oběma zeměmi, na které chce navazovat na všech úrovních a pragmaticky hledat společný zájem. Summit zemí Visegrádské skupiny se uskuteční na Pražském hradě příští středu.

ČTĚTE TAKÉ: Fico zamíří do Česka. Slovenský předseda vlády plánuje setkání s premiérem Fialou

Mnoho témat k diskusi mají obě hlavy státu také podle Čaputové, mimo jiné právě připravované jednání V4. Je ráda, že se s Pavlem mohou setkat při příležitosti její pravidelné návštěvy Prahy den před společným svátkem demokracie. „Naše vztahy jsou mimořádně blízké a věřím, že takové zůstanou dále,“ uvedla.

Ve čtvrtek odpoledne se Čaputová ve Slovenském institutu v Praze setká s krajany, následně položí kytici a zapálí svíčku na Národní třídě. Večer bude debatovat se studenty Univerzity Karlovy.

Čaputová navštívila Česko ve shodném termínu i v předchozích dvou letech, setkala se s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem a v předvečer 17. listopadu uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě.

Pavel, který je v čele státu od letošního března, se s Čaputovou sešel už několikrát. Slovenská prezidentka mu osobně přijela poblahopřát v lednu po jeho vítězství v prezidentských volbách. Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Pavel pak jen několik dní po své březnové inauguraci odjel na Slovensko na svou první zahraniční cestu ve funkci prezidenta. S Čaputovou poté například také na jaře společně cestovali na Ukrajinu, kde navštívili místa zasažená ruskou invazí.

Připomeňte si přestřelku mezi Ficem a Pavlem: Nerozbíjejte dobré vztahy mezi našimi národy. Vážím si Klause a Zemana, říkal slovenský premiér

Tagy: