Pekarová: Babiš je víc u soudu než ve Sněmovně. Přijde, když mu řeknu, hájí ho Schillerová

Markéta Pekarová Adamová v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 27.11.2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS tvrdě pustila do kandidáta na prezidenta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle ní sedí někdejší premiér častěji u soudu než ve Sněmovně. Kritiku odmítá předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová, která poukázala na to, že koalice Spolu nebyla schopná představit vlastního kandidáta.

„Pro mě je důležité, aby prezident byl skutečný demokrat, aby to byl člověk, který bude důstojně reprezentovat Českou republiku. A aby byl schopen vykonávat mandát, jak je mu dáno Ústavou, nikoliv si různě ohýbat to, co je v zákoně napsáno, ve svůj prospěch,“ řekla v pořadu Partie Pekarová Adamová na dotaz, koho bude volit. Hlas se chystá dát jednomu z kandidátů, které podpořila koalice Spolu. Tedy jednomu z trojice Petr Pavel, Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Zároveň však Pekarová zaútočila na kandidáta hnutí ANO Andreje Babiše, kterého podle svých slov určitě volit nebude. „Přestože byl zvolen poslancem, tak svůj mandát vykonává ledabyle. Když řeknu, že je častěji na lavici obžalovaných u soudu než v lavici poslanecké, tak to byla skutečně jen troška nadsázky, protože takhle ta docházka vypadá,“ kritizovala předsedkyně TOP 09.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová reagovala tím, že Babiše naopak rozhodně volit bude. Sama se pod Babišovu kandidaturu podepsala. „Doufám, že lidé zvolí prezidenta s politickou zkušeností. Koalice Spolu kandidáta nepostavila, podpořila tři kandidáty, kteří jsou pro mě králíci v klobouku,“ poznamenala.

Podle ní se navíc Babiš práci nevyhýbá, protože jezdí po celé zemi za svými voliči. „Je to silná osobnost, těžká váha, do prezidentské volby patří. (Při cestách po regionech) vidím plné sály, obrovskou podporu. Osvědčil se jako premiér v těžké covidové době. Jsem přesvědčena, že první kolo má jisté, a doufám, že to dopadne v druhém kole,“ věří Schillerová.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: