Deváté patro a věčný výhled na milovaný stadion. Pelé si dal na posledním přání záležet

Stejně jako Pelého fotbalové výkony se i místo posledního odpočinku tohoto legendárního Brazilce dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Jediný trojnásobný mistr světa fotbalové historie bude v úterý pohřben v Santosu v devátém patře vertikálního hřbitova Memorial Necrópole Ecumenica, oficiálně nejvyššího hřbitova na světě. Je z něj výhled na stadion, na kterém trojnásobný mistr světa dlouhé roky kouzlil. Pelé zemřel minulý čtvrtek ve věku 82 let.

Slavný fotbalista koupil hrobku na unikátním hřbitově už před devatenácti lety. „Je to místo, z něhož vyzařuje duchovní klid a mír a kde se nikdo necítí deprimován,“ uvedl tehdy podle agentury SID. Deváté patro má být odkaz na číslo, s nímž hrál Pelého otec, také profesionální fotbalista.

Z Pelého krypty je symbolicky výhled na Estádio Urbano Caldeira, který je vzdálený zhruba 500 metrů. Jde o stadion klubu FC Santos, jehož dres fenomenální kanonýr oblékal v letech 1956 až 1974 a vstřelil v něm většinu ze svých 1 281 gólů.

Na stadionu přezdívaném Vila Belmiro bude také v pondělí na 24 hodin ve středovém kruhu vystavena rakev s Pelého ostatky, aby svému idolu mohli projevit poslední poctu fanoušci.

V úterý v 10:00 místního času (14:00 SEČ) se pak vydá pohřební procesí na cestu městem, během níž bude míjet i dům, v němž žije Pelého stoletá matka Celeste. Podle posledních zpráv brazilských médií je dlouhodobě upoutána na lůžko a není při smyslech. Samotný pohřeb se pak uskuteční pouze v rodinném kruhu.

Tagy: