Penam přijde o dotaci na linku na toastový chléb
Ministerstvo průmyslu a obchodu odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Ministerstvo o tom v pondělí informovalo na webu. Komise již dříve rozhodla, že sto milionů korun neproplatí.
Podle Bruselu nebyl projekt výrobní linky v Pekárně Zelená louka inovativní. Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, který se již v rámci holdingu Agrofert vyrábí. Agrofert, který bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů, už dříve uvedl, že na unikátnosti linky trvá.
K projektu Pekárny Zelená louka mělo ministerstvo od EK dosud k dispozici pouze jeden odstavec v auditní zprávě. Resortu tak chyběly podrobnější informace o tom, v čem audit shledal porušení podmínek udělení dotace. Existovala proto obava, že by rozhodnutí ministerstva o odnětí dotace nemuselo obstát v případném soudním sporu. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) proto Evropskou komisi požádal o posudky k dotaci.
Proces odnětí dotace bude dlouhý
„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ uvedl Síkela.
Podle jeho náměstka pro evropské fondy Mariana Piechy bude proces odnětí dotace dlouhý a komplikovaný. „V jeho rámci nelze vyloučit ani soudní jednání,“ upozorňuje Piecha.
Server iROZHLAS letos v lednu uvedl, že Brusel nechal projekt linky na toastový chleba ohodnotit trojicí svých expertů. Inovativní podle nich nebyl, dali by mu maximálně 30 bodů ze 100. Dotaci podle nich dostat neměl. Byl to rozdílný závěr proti českým expertům, kteří projekt hodnotili dříve a doporučili dotaci schválit. Poslední expertizu pak zadalo ministerstvo průmyslu loni. Podle serveru tento expert ohodnotil projekt 64 body ze 100.
Agrofert od začátku tvrdí, že podmínky pro získání dotace dodržel. „Technologie obsahuje unikátní přírodní pšeničný kvas, vakuové hnětení těsta a ‚clean room‘ pro ultra čisté výrobní prostředí,“ vysvětlila dříve společnost. Výsledkem jsou podle ní zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů.