Personální bouře na VŠE: Rektor Dvořák odvolal Ševčíka z děkanátu, ten se obrátí na soud

Miroslav Ševčík na demonstraci v říjnu 2022

Miroslav Ševčík o odvolání z pozice děkana

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Pravomocné bude po doručení Ševčíkovi. Dvořák informaci sdělil novinářům ve středu. Rozhodnutí o odvolání chtěl Ševčíkovi předat během dopoledne, ten ho ale odmítl převzít a později médiím řekl, že krok rektora VŠE považuje za nezákonný a jednoznačně politicky zaměřený. Dodal, že se proti Dvořákově akci bude bránit soudní cestou. Ve vyjádření pro CNN Prima NEWS Ševčík zmínil, že má negativní zkušenost s manipulací s písemnostmi ze strany vedení VŠE.

Rektor Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Dopad Ševčíkových veřejných vyjádření je podle něj zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory.

ČTĚTE TAKÉ: Studentky ČZU si před testem musely sundat podprsenky. Dohled odkazoval na nařízení děkana

Jinak to však vidí sám děkan Národohospodářské fakulty, podle kterého je krok rektora nezákonný a má politickou motivaci. Ševčík novinářům sdělil, že se hodlá proti odvolání bránit prostřednictvím soudu. „Pan rektor si mě pozval na schůzku během středečního rána, kde mi předložil k podpisu jakési listiny s vepsanými poznámkami. Požádal jsem ho, aby při doručení rozhodnutí o mém odvolání postupoval standardně,“ vysvětlil Ševčík pro CNN Prima NEWS a obvinil vedení VŠE z manipulace s písemnostmi.

Rektor již dříve žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňoval také jeho účastí na protivládní demonstraci letos v březnu na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Děkana provázelo v minulosti množství kontroverzí. Letos v dubnu tak ohlásila Česká spořitelna, jež působí jako generální partner ekonomické školy, že ve své sponzorské činnosti ustane, pokud Ševčík bude i nadále na své pozici.

„Spořitelna dlouhodobě podporuje studijní programy a studenty VŠE, nepodporujeme pana děkana Ševčíka. Plně souzníme s kroky, které v otázce dalšího setrvání děkana Ševčíka podniká rektor VŠE Petr Dvořák. Bude-li pan děkan Ševčík odvolán po jednání celouniverzitního akademického senátu, jehož konání vedení VŠE již avizovalo, budeme v podpoře studijních programů a studentů VŠE pokračovat,“ uvedla společnost na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: VŠE ruší bakalářky. Chce studentům zabránit, aby jim při psaní pomáhala umělá inteligence

Tagy:
vysoká škola odvolání rektor rozhodnutí Petr Dvořák děkan Miroslav Ševčík Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické