PES je hrůzostrašná věc tvořená kvazi-experty. Vláda se za ně schovává, cupoval Klaus

Exprezident Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové

Systém PES je hrůzostrašná a totálně nevěrohodná věc, kde se míchají hrušky s jablky, pustil se do vládního systému exprezident Václav Klaus v nedělním vysílání Partie na CNN Prima NEWS. Sepsul vládu i za to, že se zbavila politické odpovědnosti a přehodila ji na jakési „kvazi-experty“. Sám se podle svých slov jako ekonom daty zabýval a jejich spojování mu smysl nedává.

„Totálně odmítám argumentaci, která používá takzvaného PSA. Myslím, že je to totálně nevěrohodná věc a sčítání hrušek s jablky,“ prohlásil Klaus v nedělní Partii.

Fakt, že systém vytvářeli experti napříč různými obory, odsoudil také. „Byli to kvazi-vědci a matematici. Já jsem se tím zabýval. I tím PSEM. Jde o to, jaké dáváte váhy jednotlivým faktorům, a to je svévole tvůrců,“ dodal bývalý prezident.

Kulveit? Jakýsi mladíček z Oxfordu

Jednoho z autorů – Jana Kulveita, výzkumného pracovníka Institutu budoucnosti lidstva na Univerzitě v Oxfordu – nazval Klaus „jakýmsi mladíčkem z Oxfordu“. Mezi další odborníky patří například ekonom působící na institutu Cerge-EI a Curyšské univerzitě Jakub Steiner a řada dalších. Sami odborníci vládu ale za zmatky kolem systému kritizují.

Klaus rovněž zpochybnil systém založený na čtyřech faktorech, jimž je dávána určitá bodová hodnota. Nedůvěru má i k výpočtu klíčového čísla R.

Vládní „zbabělost a naprostá faleš“

Vládě Andreje Babiše exprezident ani tak nevyčítá, že nepředvídatelně mění pravidla, ale to, že se zbavila odpovědnosti a předala ji jiným. „Neviním ji za to, že se něco mění. Viním ji za to, že předala rozhodování, které je navýsost politické, do rukou takzvaných expertů, zbavila se politické zodpovědnosti a schovává se za jakési experty. Je to zbabělost a naprostá faleš,“ uvedl Klaus.

V rámci hodnocení celého koronavirového roku Klaus sepsal knihu Karenténa 2.0 a pro tuto dobu vytvořil i nové slovo – kovidismus. „Je to pro mě přístup k tomu, co se dnes děje. Pohled na to, reakce na to,“ vysvětlil Václav Klaus v Partii.

Tagy:
Andrej Babiš CNN Prima NEWS Václav Klaus Partie Terezie Tománkové Oxford vláda koronavirus CERGE-EI PES Jakub Steiner kovidismus