Klaus má nové slovo – kovidismus. Farmaceutický průmysl se raduje z epidemie, řekl

Exprezident Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové

Český exprezident Václav Klaus přišel s novým pojmem – kovidismus. Označuje jím paniku, kterou mezi lidmi způsobují politici a experti v reakci na pandemii koronaviru. Z té pak mají mimo jiné mimořádné zisky farmaceutické firmy. Bývalý prezident to prohlásil v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Pro mě je to přístup k tomu, co se dnes děje,“ vysvětlil Klaus v Partii výraz „kovidismus“ psaný s „k“ na začátku místo „c“. Řada politiků ve světě i u nás na koronavirovou krizi reagovala iracionálně. Klaus kritizoval také média, jež označil za „zesilovače paniky“. „Podařilo se jim vylekat lidi,“ dodal exprezident s tím, že když se dívá na televizi, všude vidí zdravotníky ve skafandrech, pacienty na JIP či budování polní nemocnice. „Váha, která se této věci dala, je absolutně neadekvátní,“ řekl Klaus.

Exprezident zmínil lékaře a farmaceutické společnosti, které podle něj z pandemie velmi profitovaly. „Farmaceutický průmysl žije z radosti z této epidemie. Má neuvěřitelné zisky, které by jindy nemohl získat,“ prohlásil Klaus. Podle něj navíc lékařská obec sehrála svoji roli v šíření paniky mezi obyvateli, protože se jen velmi málo lékařů odhodlalo vystoupit a promluvit opačně. „Selhal i lid zvaný medicínská obec,“ uvedl Klaus s tím, že cílem je „totálně zastrašovat“.

Bývalá hlava státu, která se mimo jiné netají odporem k nošení roušek, nicméně říká, že nemoc COVID-19 nepodceňuje. „Je to epidemie středně závažné nemoci chřipkového typu. Má následky a je nakažlivá,“ řekl Klaus, ale jedním dechem dodal, že by koronavirus neměl vést k panice lidí, ovlivňování ekonomiky a pohrávání si s psychikou národa.

Tagy:
průmysl epidemie lékaři CNN Prima NEWS Václav Klaus Terezie Tománková Partie Terezie Tománkové vláda koronavirus pandemie koronaviru panika farmaceutická společnost koronavirová recese pandemie covidu-19