Školy rozvolňují, Blatného PES už ale zase vrčí. Situací se bude zabývat vláda

Roušky při výuce

PES: Aktuální index rizika

Radost z rozvolnění restriktivních vládních opatření provázejí znovu obavy, jak dlouho a za jakých podmínek zůstanou obchody a služby otevřené. Po 13 dnech se opět zhoršilo skóre protiepidemického systému z 57 na 64 bodů, což představuje i vyšší, čtvrtý stupeň rizika. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že situací se v pondělí bude zabývat vláda.

„Ten přechod ze třetího do čtvrtého stupně by znamenal, že bychom se vrátili do života, jak jsme ho znali do minulé středy. Došlo by k zavření maloobchodů, restaurací, služeb a pravděpodobně by obchody opět zůstaly zavřené v neděli,“ uvedla v pořadu Nový den CNN Prima NEWS redaktorka Pavlína Fabiánová, která situaci sleduje.

„Dále by zůstala s určitostí zavřená fitness centra, bazény a zkrátka místa pro sport a volnočasové aktivity. A co je velmi důležité, studenti středních škol a také žáci druhých stupňů základních škol i nižších ročníků víceletých gymnázií by opět čekala distanční výuka,“ vysvětlila.

Školy aktuálně dále rozvolňují podle stupně 3

Aktuálně se ale školy na základě rozhodnutí vlády posunuly do třetího stupně protiepidemického systému (PES) a dnes se do lavic vracejí například studenti středních škol. „V kontrastu s rozvolňováním jde vývoj epidemiologické situace a zvýšení rizika nákazy na číslo 64,“ připomněla reportérka.

K čemu konkrétně musí dojít, aby vláda opět zavedla silnější restrikce? „Abychom se vrátili do čtvrtého stupně rizika nákazy a aby došlo k opětovnému zpřísnění, musí být index v horším pásmu tři dny a o zpřísnění musí rozhodnout vláda. A právě ta se přechodem do čtvrtého stupně PES bude zabývat,“ vysvětlila redaktorka CNN Prima NEWS.

„Předchozí skoro dva týdny byl index na 57 bodech ze sta. A právě to nám dovolilo přejít do stupně tři a umožnilo otevřít restaurace a obchody, byť s omezenou kapacitou nebo za přísnějších podmínek, než jsme zvyklí v normální situaci,“ dodala na závěr.

Tagy: