Pes starostou města. Americké Rabbit Hash povede francouzský buldoček

Šestiměsíční francouzský buldoček Wilbur se stal novým starostou amerického města Rabbit Hash. Wilbur není prvním psem, který byl zvolen do této role. Město dodržuje tuto zvláštní tradici už od roku 1998.

Šestiměsíční buldoček se stal již šestým starostou města Rabbit Hash. „Byly vypsány volby na starostu v Rabbit Hash! Wilbur Beast je nový starosta s úžasnými 13 143 hlasy z celkových 22 985 hlasů,“ stojí v příspěvku na sociální síti historické společnosti tohoto města. Nový starosta své soupeře, kterými byli bígl jménem Jack Rabbit a zlatý retrívr Poppy, porazil o více než 10 000 hlasů.

Rise and Shine 🌞 I’ll be in town all day today and hope to see everyone ! Bring treats 😉

Posted by Mayor Wilbur of Rabbit Hash KY on Friday, November 6, 2020

Tradici dodržuje město více než 20 let

Město Rabbit Hash nacházející se ve státě Kentucky nikdy nemělo za starostu reálnou osobu. „Byl tu muž jménem Don Claire, který si myslel, že by bylo skvělým nápadem zvolit nějaký druh zvířete jako starostu města. Mělo to posloužit jako akce pro získávání finančních prostředků,“ uvedla pro NBC News Amy Nolandová, panička Wilbura.

Město Rabbit Hash je známo svým historickým obchodem se smíšeným zbožím, který byl postaven kolem roku 1831, ale byl zničen při požáru v roce 2016.

Posted by Mayor Wilbur of Rabbit Hash KY on Thursday, November 5, 2020

Tradice se objevila na konci 90. let minulého století. V roce 1998 uspořádala tamní historická společnost volby starosty. K hlasování bylo nutné zaplatit jeden dolar. Díky volbám se podařilo shromáždit několik tisíc dolarů. Tyto peníze pak použili na obnovu kostela a starostou města byl zvolen pes jménem Goofy Borneman. Celkem mělo město pět psích starostů. „Ačkoli to není vůbec politické, vždy se naše volby shodují s těmi prezidentskými,“ popsala Nolandová.

Francouzský buldok jako nejoblíbenější plemeno

Právě francouzský buldok byl od roku 2017 podle amerického Kennel Clubu čtvrtým nejoblíbenějším plemenem čistokrevných psů v zemi.

Nolandová také popsala, proč se rozhodla vést Wilburovu kampaň na starostu: „Kvůli všem negativním zprávám v médiích, které kolují, kvůli volbám, a také koronaviru. Chtěla jsem, aby Wilbur byl ve zprávách něčím pozitivním.“

Zástupkyně nového psího starosty vyzvala všechny příznivce, aby v případě zájmu kontaktovali Wilbura na sociálních sítích a slíbila, že nový starosta bude bedlivě naslouchat. Také poděkovala všem příznivcům, kteří dali Wilburovi důvěru.

Tagy: