Pěšky z Havířova do Istanbulu. Chci pomoct Čechům žijícím v Banátu, říká cestovatelka

Jednadvacetiletá Nicolette z Havířova plánuje uskutečnit 2 500 kilometrů dlouhou cestu. Hodlá jít pěšky, sama a spát pod stanem. Jejím cílem je turecký Istanbul, důležitou zastávkou má být Banát v Rumunsku. Tam žije komunita Čechů, kterým chce mladá cestovatelka pomoct.

Vyrazit z rodného města až k branám Orientu plánuje Nicolette 1. června. Všechno, co bude na tříměsíční túře potřebovat, si ponese v malém batohu. Se všemi věcmi, bez jídla a pití, váží její zavazadlo šest a půl kilogramů. Naskládala si do něj kromě oblečení či ručníku také ešus s lihovým vařičem.

Cestu si vysnila po sedmidenním pobytu ve tmě. Z půlky má být dobročinná, staví se totiž v rumunském Banátu, kde žijí tamní Češi. „Žijí hlavně z turismu, ale kvůli pandemii nemohou poskytovat ubytovací služby. Plánuji proto založit na crowdfundingové platformě Donio finanční sbírku a pomoct jim,“ uvedla Nicolette.

Bojí se psů a medvědů

Podle ní je cesta z Havířova do tureckého velkoměsta ideální. „Istanbul se nachází dostatečně blízko, ale i dostatečně daleko. Je to vlastně kulturně jiná země,“ prozradila. Nicolette se prý ničeho nebojí, snad jen rumunských pasteveckých psů a medvědů. Mužů prý už méně.

„Mám takový trik. Na prst si nasadím snubní prstýnek a všem budu říkat, že jsem zasnoubená,“ prozradila dívka s tím, že si přibalí i pepřový sprej. „Ten bych ale nerada použila. Bude spíš na pastevecké psy, kdyby náhodou,“ doplnila. Jednadvacetiletou dívku v několikaměsíční túře podpořila i její matka. „Myslím si, že cesta dopadne dobře. Hlavní je, že si splní svůj sen,“ dodala.

Tagy: