Pavel v Kyjevě? Rusové to nedokážou pochopit. Mají nás za pudly amerických pánů, říká Zrno

Návštěva prezidenta Petra Pavla na Ukrajině Rusy příliš nezajímá. „Pro Rusko jsou země mezi ním a Spojenými státy bezvýznamné,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Podle něj nejsou Rusové schopni mentálně pochopit, že bychom vytvářeli nějakou vlastní zahraniční politiku.

Podle Ruska nemají malé zemičky ve střední Evropě žádné právo nějak vystupovat na mezinárodním poli, odjakživa totiž „jede“ na zóny vlivu. „My rozhodujeme tady a Washington nebo Berlín a Paříž zase tam,“ vysvětlil Zrno jeho postoj. Dodal, že Rusku je návštěva českého prezidenta v Kyjevě prakticky jedno.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel s Čaputovou měli jet do Kyjeva zvlášť. Slováky to může pobouřit, míní Svoboda

„Nejsou schopni mentálně pochopit, že bychom vytvářeli nějakou vlastní zahraniční politiku. Když už informují o něčem, co se nás týká, berou to tak, že jsme jakýsi pudlíci, které vypustili američtí páni,“ sdělil Zrno ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že Rusové zkrátka neakceptují, že Česko je nezávislý stát se samostatnou zahraniční politikou.

Zrno také upozornil, že samotná návštěva Petra Pavla na Ukrajině je spíše symbolická. „Skutečnou moc má v rukou premiér a vláda, symbolika je ale důležitá,“ řekl. „Berme to jako cestu někoho, kdo chce Ukrajině dokázat pokračující podporu České republiky. Zvláště důležité je to po letech, kdy byl prezidentem Miloš Zeman, který sice s úderem ruské agrese výrazně podpořil Ukrajinu, do té doby ale měl k Rusku spíše pozitivní vazby,“ dodal Zrno.

Prezident má nabitý program

Svou roli hraje i fakt, že jde o návštěvu jednoho z mála státníků, ne-li jediného, který má za sebou vojenskou kariéru. „Zastával vysoké posty nejen v české armádě, ale i v NATO a díky tomu má poměrně dobré vazby a kontakty po celém světě,“ doplnil expert.

Český prezident dorazil na Ukrajinu spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Od pátečního rána měli nabitý program. Navštívili například město Buča nebo zničené předměstí Kyjeva. Setkali se také s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským.

Tagy: