Piráti proti alkoholu: Chtějí varování na etiketě a méně reklamy. Opozice se jejich návrhy baví

Ilustrační foto.

Piráti bojují s reklamou na alkohol

Konzumace alkoholu škodí zdraví. Taková varování by na etiketách lahví chtěli Piráti. Zároveň chtějí omezit reklamu na alkohol. Cílem má být snížení dopadů jeho nadměrného pití. Česko patří k zemím s největší spotřebou alkoholu na hlavu. V roce 2022 vypil v průměru každý obyvatel skoro 170 litrů alkoholických nápojů. Odborníci návrh vítají, opozice se nad ním usmívá a Unie výrobců a dovozců lihovin se mu brání.

„Navrhujeme, aby na té etiketě byla obecná informace, že alkohol škodí zdraví, a potom konkrétní věc, co způsobuje jeho konzumace,“ sdělila CNN Prima NEWS místopředsedkyně poslaneckého klubu Klára Kocmanová (Piráti).

ČTĚTE TAKÉ: Curych a Bern chtějí zakázat billboardy. Inspirovalo je malé švýcarské městečko

Návrh Pirátů vítají i odborníci. „To doporučení jsme z kliniky dávali už v roce 2019. Značení patří mezi účinná opatření. Samozřejmě to nebude vidět okamžitě, ale s odstupem času,“ sdělil vedoucí Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol Miroslav Barták.

Unie výrobců a dovozců lihovin se však takovým změnám brání. „Samozřejmě, pokud je alkohol konzumován nezodpovědně a nadměrně, tak škodí, a dotyčný by se měl nad tím zamyslet. Určitě tomu ale nepomůže nějaká etiketa,“ uvedl její výkonný ředitel Vladimír Darebník.

Podle Pirátů by se měla zakázat i reklama na alkohol, a to mimo jiné v rozhlase nebo televizi mezi šestou hodinou ranní a dvacátou hodinou večerní. „Je to z toho důvodu, abychom chránili děti a mladistvé před tím, aby v televizi a rádiu slýchali o tom, jak je skvělé pít,“ vysvětlila Kocmanová.

Opozice škodlivost alkoholu nepopírá. Její zástupce ale pirátský návrh pobavil. „On ten návrh je od Pirátů pokrytecký. Nebudeme popírat, že alkohol škodí zdraví, ale na druhou stranu chtějí legalizovat konopí,“ poznamenala pro CNN Prima NEWS například poslankyně Karla Maříková (SPD).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se navrhovaným opatřením nebrání. Sám by alkohol omezil ještě víc. „Dovedu si představit, že se bude postupně omezovat prodej alkoholu v některých obchodech nebo že se bude koncentrovat na méně viditelných místech,“ nastínil.

Od covidu se škodlivá konzumace alkoholu v Česku dále rozšířila. Problém s pitím má každá desátá žena, u mužů jde o každého sedmého až šestého.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přijít do úřadu až po obědě? Novela o pracovní době prošla v tichosti Senátem, opozice zuří

Tagy: