Hraba: Piráti by měli být Blažkovi vděční. Neznamená to, že budeme mlčet, ohradil se Kolaja

Zdeněk Hraba (nestr.) a Marcel Kolaja (Piráti)

Spor Pirátů a ODS

Piráti by měli být ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi vděční za to, že mohou být součástí vlády. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Zdeněk Hraba (nestr.). Pirátské hlasování o Blažkově odvolání kvůli jeho setkání s lobbistou Martinem Nejdedlým vnímá pouze jako pokus o zviditelnění, na další vývoj podle něj nebude mít žádný vliv. Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) stále považuje celou kauzu za závažnou a odmítá, že by Piráti jako koaliční partneři měli mlčet.

„Je dobře, že každý může svobodně říct svůj názor, ale nemyslím si, že by tím objektem kritiky měl být zrovna Pavel Blažek, díky kterému jsou Piráti ve vládě, na jejímž vzniku se Blažek podílel,“ zdůraznil Hraba ve vysílání CNN Prima NEWS.

Působení ministra Blažka ovšem podle Kolaji nevzbuzuje u občanů důvěru. „Nemyslím si, že bychom měli být vděční za to, že pan Blažek vyjednával s Hradem, a kvůli tomu nic nedělat,“ reagoval.

K TÉMATU: Anketa o Blažkovi? Telenovela. Pirátům se smějí i členové pětikoalice včetně Kalouska

„Nerozporujeme odpovědnost za činy ministra spravedlnosti, to ale neznamená, že bychom se k tomu jako koaliční partner neměli vyjadřovat. Je to velmi závažná kauza. A to se nebavíme jenom o schůzce pana Blažka s lobbistou, který má vazby na Putinovo Rusko,“ vysvětlil europoslanec.

Pirátům kromě schůzky s lobbistou Martinem Nejedlým vadil i Blažkův možný střet v brněnské kauze s byty. Předseda Pirátů a místopředseda vlády pro digitalizaci a místní rozvoj Ivan Bartoš tehdy Blažkovi předal pět podmínek, které by měl splnit.

Podle Hraby ale Piráti stejně nemohou Blažkův odchod z vlády nijak ovlivnit. „Na rovinu si řekněme, že čtyři poslanci rozhodně nejsou rozhodující hlasovací silou, která by vládu jakkoliv držela u moci,“ uvedl.

„Piráti ideálně musí být ve vládě a zároveň být v opozici vůči ANO i ODS. Nastane chvíle, kdy budou muset preferovat jeden z dalších cílů, teď je to tedy být v opozici vůči ODS směrem ke kritice Pavlu Blažkovi,“ dodal Hraba, podle kterého se Piráti potřebují zviditelnit před příštími eurovolbami.

„Úloha Pirátů je doručovat co nejlepší práci, ministr zahraničí Lipavský to ukazuje, stejně tak Ivan Bartoš. Úloha je jasná, chceme konstruktivně přicházet s řešeními společně s dalšími koaličními partnery – a to my plníme,“ oponoval Kolaja.

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali ministra Blažka k odstoupení. Dalším krokem podle europoslance bude jednání předsedy Bartoše s premiérem Petrem Fialou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Bartoš je nyní na služební cestě ve Spojeném království, jednání by se měla uskutečnit po Bartošově návratu.

Tagy: