Anketa o Blažkovi? Telenovela. Pirátům se smějí i členové pětikoalice včetně Kalouska

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP09)

Piráti chtějí odvolat ministra Blažka

Žádný satirik by nedokázal Piráty zesměšnit tak, jako to dokáží oni sami. Na sociálních sítích to uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Reagoval tak na výzvu adresovanou pirátským poslancům a ministrům, aby navrhli odvolání Pavla Blažka (ODS) z postu ministra spravedlnosti. Podnětem bylo srpnové setkání člena ODS s bývalým poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Kalousek ani další pětikoaliční či opoziční politici očividně nevěří, že výsledek pirátské ankety bude mít nějaký dopad.

„Okamžitě toho Blažka odvolejte! A když ne, tak nic… Žádný satirik by nedokázal Piráty zesměšnit tak, jako to dokáží oni sami. Respekt,“ glosoval Kalousek na sociální síti X. Rýpnutí bývalého ministra financí však nezůstalo bez reakce. „Už se vámi založená strana někdy k něčemu vyjádřila, nebo bude už navždy skákat, jak ODS píská?“ kontroval člen Pirátů Adam Piechowicz.

Kalousek nicméně není jedinou osobou, která si z pirátského hlasování o Blažkovi dělá legraci a která zároveň příliš nevěří tomu, že výsledek ankety bude mít nějaký praktický dopad. „Miluju pirátské telenovely,“ sdělil na X Kalouskův kolega z TOP 09 a poslanec Ondřej Kolář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Má Blažek odstoupit? Je to odpovědnost ODS, řekl Rakušan. Připomněl kauzu ministra Gazdíka

„K čemu jsou taková gesta, kolegové z Pirátské strany, když se pak stejně nikdy nic nestane?“ ptal se předseda pražské KDU-ČSL Tomáš Kaplan. Svou reakci poskytli i někteří členové opozice. „A nestane se nic za 3… 2… 1…,“ uvedl poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Piráti si v pondělí odhlasovali výzvu, aby jejich poslanci a ministři okamžitě navrhli odvolání Blažka z funkce. Celostátní fórum, což je nejvyšší stranický orgán, také zaúkolovalo šéfa Pirátů Ivana Bartoše k tomu, aby zjistil postoj poslaneckého klubu a ministrů hnutí STAN, které tvořilo s Piráty před sněmovními volbami společnou koalici. Předseda Starostů Vít Rakušan v reakci na pirátskou anketu uvedl, že Blažkovo setrvání v kabinetu je odpovědností vládní ODS.

Už ve druhé polovině června se Piráti v on-line hlasování usnesli, že Blažek ve funkci ministra ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace.

Žlutá karta od Fialy

Blažek na anketu reagoval na sociálních sítích následovně: „Každý má právo vyjádřit svůj názor k mému působení ve funkci. Iniciátorce hlasování Markétě Gregorové jsem nabídl otevřenou debatu na pirátském fóru – neměla čas. Jde tak o anketu ‚o mně beze mě‘. Demokracie má být diskusí, což se v tomto případě – nikoli mou vinou – neděje.“ Premiér Petr Fiala (ODS) situaci probral s Bartošem a Blažka podpořil. Podle slov předsedy vlády si Bartoš věc nechal vysvětlit.

Ve druhé polovině srpna se v médiích objevily zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s lobbistou a poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým v pražské restauraci. Ministr popsal událost jako náhodnou. V restauraci se prý schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání.

I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před schůzkou koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“. Bartoš apeloval na vedení ODS, aby ve straně zvážilo další Blažkovo působení ve vládě.

„Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně od veřejnosti, investigativních médií či protikorupčních organizací,“ uvedl Bartoš ve svém vyjádření.

Tagy: