Piráti jako hlavní Babišův rival. Hádky, osočování a výpady jsou stále častější

Ivan Bartoš a Andrej Babiš na fotografii z roku 2017

Babiš vs. Piráti: Výpady jsou stále častější

Piráti, kteří se chystají kandidovat ve sněmovních volbách se Starosty, můžou dýchat na záda hnutí ANO. Myslí si to někteří politologové a naznačují to předvolební průzkumy. Podle všeho si to uvědomuje i sám premiér a lídr ANO Andrej Babiš. Jeho výpady proti Pirátské straně a „dredatému“ lídrovi Ivanu Bartošovi jsou čím dál ostřejší.

Začátkem prosince například Babiš označil Piráty za „definitivně největší ohrožení země, promigrantskou neokomunistickou partu, extrémní levici a neomarxisty“. Jednalo se o reakci na interpelaci pirátského poslance Tomáše Martínka ohledně návrhu na zrušení daňového osvobození prodeje cenných papírů.

Svůj výpad Babiš zopakoval během interpelací v polovině prosince, když se ho poslankyně Olga Richterová ptala, odkud čerpá informace pro boj s covidem. „Postupně jste se marketing naučili od nás. Vy jste taky skutečně největší ohrožení naší země... s tou vaší politikou. Z vás jde skutečně strach. Jste extrémní levice a propagujete drogy,“ prohlásil Babiš o Pirátech.

Do přestřelky s Richterovou se Babiš dostal i v listopadu. Pirátská poslankyně se ho ve Sněmovně ptala na návrh, který zazněl na zdravotnickém výboru, aby nebyla denně zveřejňována data o zemřelých s covidem.

Na to premiér reagoval se slovy: „Já jsem si myslel, že je to náhoda, že si v tom libujete. Jste skutečně nechutná. Vám nevadí, že tady jsou nějací pozůstalí? Vy stále mluvíte o těch mrtvých. Vám to dělá radost, že tolik lidí zemřelo? Asi jo, když to tady stále dáváte na stůl a vytrhujete v kontextu nějaké věci.“ Richterové se tehdy zastal Bartoš a vzkázal premiérovi, že nechutný je on sám.

Babiš je jako Okamura, říká šéf Pirátů

A kritikou směrem k premiérovi Bartoš nešetří ani nadále. „Teď už to nabralo velké obrátky. Dokáže být dosti nechutný. Jeho rétorika se pomalu blíží tomu facebookovému způsobu komunikace pana Tomia Okamury. On, který má osobní zkušenost s StB, tak používá slova o neomarxistech. To je, jako když sleduji kampaň SPD,“ prohlásil například Bartoš v rozhovoru pro DVTV.

To, že Piráti můžou být pro Babiše ohrožením, si myslí i někteří politologové. „To pole charakterizované průzkumy veřejného mínění skutečně staví Piráty do pozice vážného soupeře pro hnutí ANO, i když samozřejmě zatím není dostatek dat, která by v delším časovém rámci zohledňovala existenci těch dvou opozičních aliancí, které se zde formují,“ řekl CNN Prima NEWS politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha.

„Myslím si, že hnutí ANO vzniká velmi relevantní vyzyvatel,“ komentoval spojenectví Pirátů a hnutí STAN politolog Jan Kubáček. Koalice podle něj může hnutí ANO dýchat na záda.

I když se šéf ANO a premiér Andrej Babiš do Pirátů opírá, v minulosti se několikrát nechal slyšet, že před volbami v roce 2017 bral Piráty jako hlavního spojence. A šli by Piráti do koalice s ANO? Podle šéfa partaje Bartoše není taková varianta ve hře.

„Je to velmi nepravděpodobné. Hnutí ANO nemá lidský kapitál a kompetentní lidi. Problémem není jen trestní stíhání a střet zájmů premiéra, a postup ministrů ANO, kteří ho kryjí, ale i zjevná absence schopnosti skutečně řídit zemi. Současná vládní skvadra ANO nejsou ani odborníci, které Andrej Babiš sliboval, ani zkušení politici. Premiér si obsadil všechny posty ve vládě i ve státní správě loajálními lidmi a během 8 let tak došlo k faktické agrofertizaci politiky i české republiky,“ řekl CNN Prima NEWS Bartoš. Babiš na dotaz CNN Prima NEWS o spolupráci s Piráty neodpověděl.

„Pokud jde o vymezování se, kdo s kým půjde po volbách do koalice, pak dlouholetá zkušenost ze sledování české politiky nabádá k tomu, brát jakékoli předvolební proklamace s rezervou. To platí obecně, nejen pro případ ANO vs. Piráti (a spol.), ale i pro případ ANO vs. ODS (a spol.) a Piráti (a spol.) vs. ODS (a spol.),“ podotkl k tomu politolog Just.

Tagy: