Komentátor: Piráty si Babiš vybral cíleně, Spolu nechává být. Kampaně voliče nepřesvědčí

Premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Komentátor Petr Kolář ke kampaním

Volební kampaně jedou na plné obrátky, podle politického komentátora Petra Koláře však už názory voličů nijak výrazně neovlivní. Pokud v příštím týdnu nezačne mohutná vlna pandemie, preference stran a koalic nic nezmění. „Důležité například bylo, že si Babiš Piráty vybral za svůj hlavní cíl. Naopak koalici Spolu nechává zatím na pokoji. Možná spoléhá na budoucí koaliční spolupráci,“ uvedl redaktor MF DNES k preferencím v pořadu Nový den.

Předvolebním průzkumům kraluje hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. I přes pokročilé kampaně si pak Kolář myslí, že nijak zvlášť názory voličů nezmění. „Není to tak, že bych si přečetl jejich slogan a řekl si – jo, tento chlap za mě bude bojovat do roztrhání těla, tak ho budu volit. Lidé už jsou intuitivně rozhodnuti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zmínil také moment, kdy mu do schránky přišly předvolební noviny hnutí ANO a koalice Spolu. „Vypadaly skoro stejně,“ podotkl s tím, že si však nemyslí, že se jedná o taktiku. Mezi koalicí Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a hnutím ANO však panují zajímavé vazby.

Koalice například vsází na protibabišovskou kampaň, kdy na billboardu ukazuje předsedy hnutí ANO, KSČM a SPD. U jejich fotografií mají napsáno ‚hrozba‘. „Přijde mi to legrační. Kolikrát jedu po silnici a říkám si, že tu má Babiš hodně billboardů,“ podotkl Kolář s tím, že se jedná o jistou formu propagace premiéra.

Volební preference zůstanou podle komentátora víceméně konstantní. „Jedině kdyby příští týden začala mohutná pandemie,“ dodal možný impulz ke změně. Kolář je toho názoru, že pro Spolu je hlavní, aby byli ve volbách před koalicí Pirátů a Starostů (PirSTAN). „Když na tom budou lépe, budou nabízet kandidáta na premiéra,“ podotkl k variantě, že by obě opoziční koalice sestavovaly vládu.

Uvažuje Babiš nad spoluprací?

Ještě nedávno přitom PirSTAN držela preference nad 20 procenty. Nyní se však pomalu propadá. Kolář zdůraznil, že lidé v pandemii byli naštvaní, a tak ze všeho vinili vládu. „Tím vládě klesaly preference, štvalo to i její skalní voliče a profitovali z toho Piráti,“ podotkl. Jenže lidé rychle zapomínají, jaká byla situace ještě před pár měsíci.

„Koalice pak udělala tu chybu, že začala rozdělovat posty ve stínové vládě. Rozdělovali si posty na ministerstvech a to lidi odrazuje,“ připomněl Kolář. „Andrej Babiš si Piráty vybral za hlavní cíl, začal do nich střílet zleva, zprava. Zajímavé však je, že Spolu zatím nechává na pokoji,“ doplnil komentátor.

Podle něj je možné, že s tím ještě začne. „Anebo spoléhá na to, že některé ze stran přesvědčí ke koaliční spolupráci, a nechce je před volbami naštvat, znepřátelit si je,“ uvedl druhou možnost. Na účet SPD, která má podle předvolebních průzkumů zhruba 11 procent, doplnil, že stranu a jejího předsedu Tomia Okamuru vždy průzkumy podceňují. „Podle mě může získat i 15 procent,“ uzavřel Kolář.

Tagy: