V Česku řádí plané neštovice. Nemocných dětí je čtyřikrát víc než loni

Neštovice u dítěte

Mezi děti se ve velkém vracejí plané neštovice. Oproti loňskému roku v období mezi lednem a březnem vzrostl počet pacientů čtyřnásobně. Vyšší výskyt infekčních onemocnění podle pediatrů souvisí s návratem společnosti do normálního života po covidu. Neštovice se šíří zejména mezi dětmi ve školkách.

„Evidujeme nárůst. Souvisí to s tím, že děti jsou zase celkem běžně v kolektivech. Plané neštovice jsou poměrně vysoce nakažlivé onemocnění, proto je kontakt rozhodující,“ vysvětlila předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Neštovicemi se nakazila i malá Laura, která se léčí doma. „Je to náročné, neštovice máme třetí den. Učitelky nám přímo řekly, že se ve školce vyskytly neštovice a mají to potvrzeno lékařem,“ řekla matka nakažené Laury.

Podle statistiky Státního zdravotního ústavu se nákaza planými neštovicemi od ledna do března letošního roku objevila u 12 566 pacientů. Je to téměř čtyřikrát tolik, kolik bylo případů ve stejném roce evidováno loni. Loni se planými neštovicemi nakazilo 3 421 pacientů.

Letošní číslo je dokonce o něco vyšší než před pandemií koronaviru. V roce 2020 totiž Státní zdravotní ústav evidoval 11 641 pacientů. Naopak v roce 2019 bylo číslo o něco vyšší, v té době tuto nemoc prodělalo přes 14 tisíc pacientů.

Tagy: