Rodiče mají dostat dva měsíce volna navíc. V jakém případě ho budou moci čerpat?

Rodina vyráží na dovolenou u moře

Devět týdnů rodičovského volna

Všechny členské státy by podle směrnice EU měly do srpna do své legislativy začlenit takzvané rodičovské volno v rozsahu devíti týdnů pro každého z rodičů. Rodiče, ovšem pouze ti zaměstnaní, by ho mohli čerpat po dnech nebo týdnech až do osmi let věku dítěte. Česko nyní řeší otázku, kolik rodiče dostanou v tomto volnu od zaměstnavatele peněz a kolik to vše bude stát.

„Čas strávený s dětmi je to nejcennější, co jako rodiče máme. Návrh chce zakotvit dva měsíce volna pro rodiče dětí do věku osmi let, které mohou využít oba rodiče. A z vlastních zkušeností vím, jak je tento čas potřebný třeba během letních prázdnin. Chceme dát rodičům šanci si užít svoje rodičovství,“ uvedla pro CNN Prima NEWS poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková.

Konkrétně jde o to, že by každý z rodičů měl navíc k dovolené devět týdnů volna, které by si mohl vybrat až do osmi let věku dítěte. Česko musí zmíněné nařízení přijmout, jde jen o to, jaké přesně nastaví podmínky. Pokud by totiž směrnici odmítlo, platilo by pokuty.

Řešení nyní musí najít především ve dvou bodech. Budou dva měsíce skutečně pro oba? A jak dostanou rodiče volno zaplacené? S ohledem na výdaje státního rozpočtu je jednou z variant, že rodič, který již nyní čerpá rodičovskou dovolenou, bude mít devět týdnů odečtených z ní. Druhou věcí je, jak vysoké budou náhrady za dobu, kdy rodiče zmíněné volno budou mít.

Podle informací CNN Prima NEWS se debatuje o náhradě od 60 do 80 procent denního vyměřovacího základu. Jde tak o podobné peníze jako při mateřské nebo nemocenské. Otázkou stále zůstává i kompenzace pro zaměstnavatele. Nikdo si prý nepřeje, aby se šlo cestou sociální dávky. Mnohem pravděpodobnější je náhrady mzdy vyplácená zaměstnavatelem. Platby by zaměstnavatelům byly vráceny formou odpočtu z odvodu na sociální pojištění.

Podle toho, jaká z variant bude nakonec přijata, se bude počítat i dopad do rozpočtu. Podle informací CNN Prima NEWS může jít až o 10 miliard korun ročně. Resort financí ale zatím nechce žádnou konkrétní částku sdělit. „Detaily konkrétního návrhu včetně rozpočtových dopadů bude ministerstvo financí komentovat až po projednání finálního znění na úrovni vlády,“ uvedla Nikola Morava z tiskového oddělení resortu.

ANO: Volno musí být i pro OSVČ

Podle opozice by ale vyplacené peníze měly být například ve stejné výši, jako je dovolená, která se počítá z odpracovaných hodin. „Mělo by to být určitě na úrovni klasické dovolené. Jde skutečně o to, abych mohl svobodně trávit čas s dětmi bez toho, že bych byl někde na jiné straně trestán. Rodiny nesmí přijít o peníze, protože jinak toho moc využívat nebudou,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec ANO Aleš Juchelka.

Upozornil také, že směrnice EU zavedení možnosti takového volna nařizuje pouze zaměstnavatelům a jeho čerpání se tak týká pouze zaměstnanců. Podnikatelů nebo těch, kteří pracují jako OSVČ, by se žádná kompenzace za dny volna netýkala. A to je podle Juchelky třeba změnit.

„Počkám si, s čím vláda přijde. Ale jde i o to, aby se nestalo, že vláda bude myslet jen na zaměstnance. Musí se vztahovat i na dohody o provedení práce, OSVČ atd. Je mnoho lidí, kteří pracují sami na sebe a je důležité, aby i jim stát čas s dítětem kompenzoval úplně stejně jako zaměstnancům. Zdá mi, že by to jinak bylo nespravedlivé. Máme jen jedny rodiče. Proč by měli být zaměstnanci upřednostňováni? Mělo by to být pro všechny nastavené stejně,“ dodal Juchelka.

Menší firmy to nemusí zvládnout

Evropskou směrnici mohla prosadit již vláda jeho strany a ČSSD, ta se k tomu ale nedostala. Směrnice by měla být implementována jako celek do srpna. Nicméně je pravděpodobnější, že do té doby dojde pouze ke schválení veškeré legislativy, která začne platit až od příštího roku. Česko tak bude muset v EU zřejmě žádat o udělení výjimky.

Rizika v přijetí směrnice vidí i sami zaměstnavatelé. „Dva měsíce volna navíc v době kdy nám zoufale chybí pracovníci, je velkým zásahem do ekonomiky firem. Chápeme snahu o větší zapojení otců do péče o děti, ale mělo by to být na dobrovolné bázi - po dohodě mezi konkrétním zaměstnavatelem a zaměstnancem. Jsou firmy, kde poskytnutí volna nebude problém. Zejména menší podniky v regionech to ale ekonomicky nemusí zvládnout,“ uvedl pro CNN Prima NEWS výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

Tagy:
peníze rodina EU CNN Prima NEWS OSVČ Evropská unie KDU-ČSL děti ANO 2011 Ministerstvo financí zaměstnanci vláda Česko MPSV Aleš Juchelka rodinná politika Marie Jílková