Historie, umění i luxus v jednom. Proč je Liberec ideálním místem pro dovolenou v Česku?

Anifilm Liberec 2022

CNN_Domácí: PC HOTEL PYTLOUN

Kdo by neznal ikonický pohled na Liberec rozprostírající se pod Ještědem. Jenže severočeské město nabízí mnohem víc než jen toto panorama. Zklamaní odtud neodjedou nadšenci do historie, architektonických památek ani dobrodruzi, kteří rádi stráví celý den na túrách. A po náročném dni můžete využít pohodlné zázemí Pytloun Grand Hotelu Imperial.

Říká se, že na světě není ten, který by se zavděčil všem. Jenže v případě Liberce známé rčení úplně neplatí. Doporučujeme si na jeho alespoň částečné poznání vyhradit nejméně jeden celý den a určitě si vás město získá.

Nevynechejte návštěvu zoo

V Liberci rozhodně stojí za návštěvu i místní zoo, je tady spousta zajímavostí a vzácných zvířat. Letošní rok je navíc v liberecké zoo považován za velmi plodný. A tak se návštěvníci mohou pokochat pohledem na mláďata žiraf, pakoňů nebo zeber. A kromě toho svou návštěvou udělají dobrý skutek. „Právě tou návštěvou nám umožní to, co je naším úkolem, chránit přírodu i zvířata. Provozujeme i záchrannou stanici a to všechno stojí peníze,“ vysvětluje ředitel liberecké zoo, David Nejedlo.

Vyhlídka na okolí i umění v ulicích

A ze zoo už je to, co by kamenem dohodil na Libereckou výšinu. Historickou vyhlídku, která nabízí výjimečný pohled na Liberec i Jablonec nad Nisou. Mimochodem, i tady zaplesají srdce milovníků zvířat. Funguje tu minizoo. A i odtud se dá dojít na další zajímá místa.

„Okolo Liberecké výšiny můžeme najít spoustu krásných míst, jako je Strážní buk nebo skautská studánka,“ říká provozovatel vyhlídky Martin Hřebík v pořadu Prima Česko.

A jestli patříte spíš k těm, kteří jen tak rádi bloumají ulicemi, pak i vy jste v Liberci správně. Na náměstí doktora Edvarda Beneše nepřehlédněte Lampu Edison. Sochu, která v sobě spojuje umění i praktičnost. Je to totiž socha, která svítí.

Dalším místem na seznamu turistů, kteří míří do Liberce, je často Hostina obrů, což ale není původní jméno neobvyklé autobusové zastávky od Davida Černého. Začalo se jí tak přezdívat mezi novináři a jméno už jí zůstalo. „Je hodně navštěvovaná, velmi mě udivilo, že za ní jezdí i Japonci,“ vypráví Jitka Mrázková, kurátorka umění města Liberec.

A jako správné umění, i tahle netradiční autobusová zastávka, jejíž součástí se na chvíli může stát každý, kdo čeká na autobus, budí emoce. „Moc se mi to líbí, je to vtipný, krásný, perfektní, i ty židličky, všechno...“ říká kolemjdoucí a druhý se zamýšlí nad hodnotnou autobusové zastávky: „Líbí se mi, ale za ty peníze, co to stálo, nevím, jestli je to zrovna ideální.“

A pokud stále nejste přesvědčeni, že Liberec je vše přijímající město, možná vás přesvědčí Kanální ulička. Ano, slyšíte správně. Ale nebojte se, kanály vás nikdo nutit chodit nebude. Vystavují tady poklopy kanálů z celého světa. „Je zapsána v knize rekordů. A stále tam přibývají nové artefakty, lidi mapují, kde všude jsou k vidění,“ říká Mrázková.

A minout nemůžete ani Kouli. Další z děl, které poutá pozornost nejen vzhledem, ale i vlastním příběhem. Uvnitř skrývá 3D efekt a navíc svítí. Krátce po instalaci ji ale vandalové vyvrátili, takže bylo potřeba ji vrátit zpět.

A po náročném dni si odpočinout...

A zajímavý příběh má budova s názvem Pytloun Grand Hotel Imperial. Postavena byla ve 20. letech. její otevření ovšem nepřišlo v tu pravou chvíli. Těsně před světovou krizí.

„Od té doby začal kvůli druhé světové a potom kvůli nástupu komunismu chátrat. A ve stavu, jak ho vidíte dnes, vůbec nebyl. Prošel velkou rekonstrukcí v roce 1986, byl umakartový a ne úplně pěkný,“ vypráví o dávné podobě hotelu ředitel sítě Pytloun Hotels Lukáš Pytloun.

Od té doby už ale uplynulo hodně vody a ten původní byste v dnešním Grand Hotelu Imperial hledali těžko. A pokud jste příznivcem různých, přesto vybraných stylů, jste tu správně.

„Řekli jsme si, že to uděláme trochu jinak. Oslovili jsme 38 českých designerů, každý udělal svůj návrh, a máme tady 38 pokojů, každý podle jiného architekta. A pak zbylých 70 pokojů máme podle architektů Vrtiška a Žák,“ popisuje Pytloun.

A umění Češi oceňují, svědčí o tom fakt, že 80 procent lidí, kteří sem míří za přenocováním, je právě z tuzemska. A pokud po náročném výletu prahnete po troše hýčkání, i toho se dočkáte. Samotný Pytloun Grand Hotel Imperial by měl začít welness nabízet do roka, ale rádi vám trochu toho rozmazlování zařídí v jednom z dalších bratrských hotelů.

Takže pokud jste se letos rozhodli strávit dovolenou v tuzemsku, Liberec je určitě dobrá volba.

Tagy: